Израел: Намерихме команден център на Хамас под втора болница

Израел: Намерихме команден център на Хамас под втора болница

БГНЕС

A A+ A++ A

Говорителят на военните Даниел Хагари показа видео, на които се виждат взривни вещества, жилетки с експлозиви, пушки, гранатомети и дори мотоциклет, който според израелската страна е бил използван в нападението на ислямистите на 7 октомври. Според него в мазето е разположен команден и контролен център на ислямистите. Хагари заяви още, че израелската армия е забелязала импровизирани помещения като кухня под „Ар-Рантиси“, което може да означава, че Хамас държи там и заложници.

Преди това армията обкръжи с танкове най-голямата болница – „Аш-Шифа“, в тунели под която командването твърди, че се намира щабът на Хамас. В сградата остават още 650 пациенти в очакване да бъдат евакуирани. Мениджърът на здравното заведение заяви, че ръководството се е обърнало към военните за извеждане на хората, но до момента няма отговор. Засега няма резултат и от преговорите за евакуация на недоносените бебета там, съобщи БНР.

Американският президент Джо Байдън заяви, че „болницата трябва да бъде защитена“. Той настоя за „по-малко интензивни действия около сградата“.

От Агенцията за палестинските бежанци към ООН пък обявиха, че са получили информации, че израелската страна използва училища и здравни заведения за военни операции. Агенцията проверява съобщенията.

Здравните власти в Ивицата Газа информираха, че броят на загиналите палестинци от началото на войната на 7 октомври вече надхвърля 11 200.

На този фон от Хамас заявиха, че ще пуснат 70 израелски заложници, ако бъде обявено 5-дневно прекратяване на огъня.

„Сделката зависи от пълно спиране на какъвто и да е обстрел и неограничен достъп на хуманитарна помощ до всички точки на Ивицата Газа“, написа говорителят на военното крило на групировката Абу Убейда в Телеграм.

В същото време от Хамас обвиниха Израел, че бави възможността за постигане на сделка за освобождаване заложниците. Абу Убейда заяви, че Катар се е опитвал да договори пускането на 100 души в замяна на 200 палестински деца и 75 жени в израелски затвори. Условието за това е било същото като обявеното сега - 5-дневно примирие и достъп на хуманитарната помощ до хората, но израелците са отложили отговора си. Друг представител на групировката каза, че израелската страна непрекъснато променя параметрите на възможната сделка в последната минута.

След началото на войната Израел засили операциите си в палестинската територия.

#Израел #"Хамас" #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници