КАТ стартира акция "Зима" - дръжте изправни чистачките, светлините и гумите

КАТ стартира акция "Зима" - дръжте изправни чистачките, светлините и гумите
A A+ A++ A

Започва акция “Зима” на полицията от 15 ноември до 14 декември 2023 г. Тя ще се провежда в цялата страна и ще е с три кампании. Специално внимание ще се обръща на изправните светлини и чистачки, както и на гумите.

Акцията се провежда в продължение на повече от 29 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР-Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“ и Българския Червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура“ и други институции.

Глобите са разделени в три категории, в зависимост от естеството на неизправността. Ако тя е незначителна санкцията е 50 лв., като в нея влизат износените гуми, непочистен номер и т.н. Ако повредата носи значителен риск, глобата е 200 лв., като в тази графа са изгорели крушки на фаровете, например. При опасните неизправности глобата стига 500 лв.

Първата кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ от 15 до 24 ноември е насочена към водачите на ППС - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планирани са съвместни с органите на местната власт проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

Гумите за зимни условия трябва да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Винаги в багажника на автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.

#КАТ #акция Зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници