Десислава Атанасова: Още вчера "Лукойл" е можел да премине към неруски петрол

Десислава Атанасова: Още вчера "Лукойл" е можел да премине към неруски петрол

стоп кадър

A A+ A++ A

Представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет преди края му.
Заседанието бе свикано за обсъждане на рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като безпредметно участието в Съвета, тъй като докладите на службите по темата за предсрочно прекратяване на дерогацията потвърдили опасенията им от последните месеци, а също така се потвърдило, че с "дерогацията се печели на гърба на потребителите":

"Стана ясно, че "Лукойл" е имал възможност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, който да обработва, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва единствено и само в огромен процент руски петрол. Стана ясно и че има възможност за доставки извън Руската федерация. За нас единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект от колегите Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина ПГ на ГЕРБ настоява. Тази дерогация дори и да не приключи в 3-дневен срок какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен - в края на годината, е един добър възможен вариант", заяви Десислава Атанасова.

Съветът по сигурността към МС ще обсъди рисковете при незабавна отмяна на дерогацията за руски петрол
Атанасова обясни, че още на Съвета по сигурността е станало ясно още, че Агенция "Митници" и Министерството на финансите в недостатъчно голям обем са контролирали доставките на преработена продукция по повод дерогацията.
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също напусна Съвета по сигурността при премиера Денков, на който се обсъжда дерогацията за внос на руски петрол. Той определи срещата като безсмислена и видя нова коалиция "Путин":
Според Пеевски санкциите са били нарушавани, а "престъпният руски режим" - финансиран. На срещата не са чути аргументи защо "Лукойл" трябва да продължи да работи с руски петрол, каза още Пеевски:

"Което значи, че новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и ПП. Това е ясното от днеска – коалицията "Путин" е факт. Ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално от Москва се командва българският парламент и българското правителство".

#ГЕРБ #ГЕРБ - СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници