2568 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас

2568 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас

pixabay

A A+ A++ A

Когато човек се чувства финансово нестабилен, това се отразява негативно на физическото и психическото здраве

В България, в сравнение с другите страни от Европейския съюз, много хора се сблъскват с предизвикателства, свързани със задоволяване на основните жизнени нужди с ограничени финансови ресурси.

Кои са последните актуални данни за размера на месечния доход, необходим за издръжката на един работещ човек, живеещ сам, и за тричленно семейство, и какви професионални възможности могат да помогнат, за да се постигне този доход, разяснява д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

Последното проучване на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ, реализирано към края на септември 2023 г. сочи, че 1427 лева е чистият месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лева. В брутно изражение – за едночленно домакинство са необходими около 1800 лева, пише PARITENI.

В България около 70% от наетите по трудово и служебно правоотношение, които са малко над 2,2 млн. души, не получават тази сума.

Ако в един малък град в България живее работник или служител, който получава месечна заплата от 1427 лева, то по данните на изследването тази сума следва да е достатъчна за покриване на основните разходи - наем на жилище, битови разходи, храна, транспорт и др. Всяка сума под тази очертана линия означава, че който я получава, живее в лишения и най вероятно му се налага да работи на повече от едно място или да полага неимоверно много извънреден труд, за да се набави необходимите доходи.

Ако в същия този град живее тричленно семейство, с дете до 14 годишна възраст, тогава сумата от 1427 лева съвсем вече ще бъде недостатъчна, защото при отговорността, която идва със създаването на семейството, обикновено започват и истинските финансови предизвикателства.

Съгласно изследването, необходимия доход за това семейство следва да бъде не по-малък от 2568 лева на месец, за да се гарантира, че могат да посрещнат основните си нужди в условията на живот и цени в България. Ако в семейството детето е новородено, то разходите се увеличават, защото в основните потребителски стоки се включват и разходи например за пелени, детски храни, дрехи и медицински грижи и др., като в тези случаи обикновено се налага и разширяване на жилищното пространство, което пък от своя страна води и до повишение на сметките за електроенергия и отопление.

Да не забравяме също, че когато човек се чувства финансово нестабилен, това се отразява негативно на физическото и психическото здраве, което води до допълнителен стрес и напрежение в семейните отношения. Това разкрива реалните затруднения, пред които са изправени хората в България, живеещи с месечни доходи, които не отговарят на минималните стандарти за нормален живот.

Въпреки усилията и амбициите, финансовите ограничения често правят желанията за създаване на семейство и деца трудно осъществими в България. Подобни предизвикателства трябва да бъдат адресирани и решавани на обществено ниво, за да се подпомогнат тези, които се стремят към по-добро бъдеще за себе си и своите семейства.

С месечен доход от около 1427 лева, човек може да покрие основните жизнени нужди като наем, храна, транспорт, сметки за вода и ток. Този доход може да осигури скромен жизнен стандарт, като е огромно предизвикателство при по-големи разходи за образование или медицински грижи.

Управляващите ни трябва да намерят начини за увеличаване на доходите на работещите, за да подобри качеството на живот на гражданите. Това включва насърчаване на образованието и подпомагане на всички професии, чрез които българските работещи да могат да си осигуряват по-високи доходи, както и подпомагане на семействата в нужда.

Месечният доход в България е важен фактор за определяне на качеството на живот на гражданите. Разбирането на необходимите суми за издръжка и на професионалните възможности за постигане на този доход е от съществено значение за подобряване на икономическата стабилност и социалния напредък в страната.

#лева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници