Сблъсъци, арести, щети и искани оставки (ОБЗОР)

Сблъсъци, арести, щети и искани оставки (ОБЗОР)

Стоп кадър/Novini.bg

A A+ A++ A

Огромни материални щети, над 30 задържани и десетки ранени след вчерашните сблъсъци в центъра на София. Политически трусове и първи уволнения във вътрешното министерство заради погрома в столицата.

Безредици избухнаха в четвъртък вечерта, малко преди мача България-Унгария. Фенове от различни отбори се обединиха с общо искане за оставка на ръководството на Българския футболен съюз, но протестът ескалира, а полицията реагира с водни оръдия. Последва вълна от политически реакции и искания за оставки, предава НОВА.

Драмата, която се разигра в сърцето на София, спокойно може да бъде сравнена с роман на краля на ужасите Стивън Кинг. Всъщност демонстрациите започнаха със закъснение - в уречения час нямаше почти никой в широкия периметър около стадиона, а движението по "Орлов мост" не беше блокирано до последно.

Точно 60 минути след неочаквано спокойното начало на протеста, събитията приеха очакван оттенък - улици и булеварди се обагриха с цветове на различни футболни агитки. Този път те намериха пресечна точка. Не след дълго агресията между фракциите се прехвърли срещу полицията. Обстановката се нажежи до червено. Ул. „Гурко” се превърна в трибуна на батални сцени.

Протестът започна около 17 часа. Заявката беше за мирна демонстрация. След породило се напрежение между две от агитките ситуацията ескалира. В мишена на атаки се превърнаха и органите на реда, а бомби, бутилки и камъни полетяха към полицейския кордон пред централния вход на „Васил Левски”.

От жандармерията на няколко пъти призоваха с мегафон демонстрантите да се успокоят. Това обаче не се случи и настъпи време за полицейска офанзива – в употреба влезе водното оръдие. Ситуацията не се успокои, а това наложи полицията да тръгне още по-напред, за да изтласка протестиращите в по-широк периметър. Второ водно оръдие също тръгна по ул. „Гурко” в опит да прекрати ексцесиите.

Пространствата около стадиона се превърнаха в арена на преки сблъсъци. 30 минути след началото на погрома феновете бяха изтласкани до кръстовището на ул. „Гурко” и бул. „Васил Левски”. Униформените преградиха пътя им към стадиона, а запалени кошове за смет и горящ микробус вдигаха на крак пожарната. Около 19:30 фракциите се разпръснаха, а ситуацията се успокои. По бул. „Васил Левски” останаха само последиците от сблъсъка на полицията с феновете.

В петък сутринта СДВР даде извънреден брифинг след сигнали за полицейско насилие. Властите обявиха, че протоколът е спазен, а ситуацията е ескалирала след сблъсък между две от агитките. От Столичната полиция подчертаха, че са действали правилно. Използвали водни оръдия, защото имало информация, че фенове подготвят коктейли "Молотов".

„Не бяхме ли предприели действия, щеше да има жертви, градът щеше да пламне с доста щети”, категоричен беше заместник-директорът на СДВР ст. Ком. Стефан Иванов. „Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имуществото в центъра на която и да е столица”, допълни шефът на Столичната полиция ст. комисар Любомир Николов.

Равносметката - 33 задържани, сред които непълнолетни. Има десетки пострадали. Евентуално полицейско насилие ще се проверява предвид клиповете в социалните мрежи, казаха още от СДВР и увериха, че са се самосезирали заради клиповете с полицейско насилие. От там обещаха да има дисциплинарни наказания, ако се наложи.

Владислав е един от феновете, които снощи без причина, по думите му, бил ударен с палка. „Бях отстрани, бях вдигнал ръце. Той замахна с палката с всичка сила, без аз да го провокирам”, посочва протестиращият и допълва, че има записи на случилото се. Разказва, че пред очите му бил бит и друг фен. „Според мен полицията в определени моменти превиши своите правомощия. Имаше и нормални полицаи, но имаше и такива, които избиват комплекси”, твърди Владислав.

Част от тежко пострадалите бяха отведени в болница Пирогов. „Аз съм най-тежко пострадалия след едно момче, което е със счупена капачка, аз съм втория. Има един по-зле от мен, само 50 шева, счупена ръка, какво повече?", каза фен.

Експерти отчетоха грешки. „В планирането на самите действия на протеста има допусната грешка. Основният удар и сблъсък между полиция и протестиращи се случват в тесните улици около „Гурко”, а не в Борисовата градина, където има възможности за маневриране със сили и средства от страна на полицията. Беше странно, че разрешиха да има протест там”, заяви Филип Гунев.

От полицията обясниха акцията в заведение с това, че там са се намирали евентуалните подпалвачи на полицейския бус, пламнал по време на протеста. Засега заведението остава затворено.

Напрежението пред стадиона стихна, както и започна – неочаквано. „За съжаление, хората бяха заедно, ама по лош начин. Това не е редно в нито една европейска столица със сигурност“.

Живеещите в близост до стадиона приеха случващото се така - „Не може без публика, не Боби Михайлов, който и да е, не може без публика да се играе“.

„24 бяха пострадалите, които екипите на Спешна помощ – София прегледаха. Седем от тях хоспитализираха. Различни бяха нараняванията – имаше травми на главата, имаше, за съжаление, счупени крайници, имаше много хора, които бяха напръскани със спрей“, посочи Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ.

Много коли осъмнаха с разбити стъкла, а част от тротоарите – изкъртени. „Кой реши, че трябва да събере толкова много хора на една такава тясна улица, където живеят хора, кой разреши? Колчета са избити пред нас, плочки няма, това е истината“, сподели жител на столицата. Разчистването на улиците продължи през целия ден.




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници