Асен Василев: Голямата крайна цел е да влезем е еврозоната от 1 януари 2025-а

Асен Василев: Голямата крайна цел е да влезем е еврозоната от 1 януари 2025-а
A A+ A++ A

,,Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.'', заяви финансовият министър Асен Василев след края на Националния тристранен съвет за сътрудничество, на който беше обсъден Бюджет 2024.

Той изрази надежда „за Коледа вече да имаме приети бюджети, така че да имаме и прогнозируемост на рамката за догодина".

„След проведения национален съвет имаше редица забележки, които бяха направени по законопроекта. Част от тях трябва да бъдат обсъдени от Министерски съвет, след което планираме в петък да се проведе извънредно заседание, на което да бъдат приети окончателните варианти на бюджетите, които да бъдат изпратени към Народното събрание", каза Василев.

Предвиденият дефицит е 3%, което отговаря на Маастрихтските критерии, което позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната, каза Василев.

Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%, допълни министърът на финансите.

Минималната заплата догодина ще е 933 лева, а максималният осигурителен доход 3400 лв.

Министър Василев припомни, че в основните параметри на бюджета са залегнали увеличения на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина, каза още той.

„По точка 2 от дневния ред - Тристранният съвет не постигна единодушна подкрепа за проекта на Закона за бюджета на ДОО за догодина. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива се въздържат от подкрепа. Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара принципно подкрепят, КНСБ и КТ „Подкрепа" не подкрепят под условие", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

„По точка 3 от дневния ред – социалните партньори не постигнаха единодушно решение за проекта на Закона за бюджета на Република България", добави тя.

По думите ѝ БСК, КРИБ и КТ „Подкрепа" се въздържат, АИКБ и ССИ не подкрепят, а БТПП и КНСБ принципно подкрепят проекта с редица забележки.

#Асен Василев #финанси #бюджет #еврозоната #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници