Какво е „фуния на изтощението“ и 4 признака, че сте в нея

Какво е „фуния на изтощението“ и 4 признака, че сте в нея

pixabay

A A+ A++ A

Как да се справите със състоянието без помощта на лекар и отново да започнете да се радвате, да се смеете и да се наслаждавате на живота, а не само да работи.

Погледнете графика а си, какви задачи са записани там за деня, седмицата или месеца? Работни срещи, важни разговори, подписване на договори... Има ли планове за почивка сред тях? В днешно време емисиите с новини, социалните мрежи и рекламите насърчават хората да вървят напред, да постигат, надминават и да бъдат най-добрата версия на себе си. Но в това безкрайно планиране никой не си предписва време.
Забравяме най-важното – за какво живеем? Целта ни е не само да работим, да работим и пак да работим. Човек се нуждае от радост, удовлетворение от това, което прави, резултатът от неговата дейност.

За да постигнете нещо, трябва да попълните загубената сила. Този елемент обаче е включен в планирането с редки изключения. Бързаме към целите си и не виждаме нищо, не чуваме никого. А едно пътуване сред природата може да ни осигури много енергия.

Какво е фуния на изчерпване?
Това състояние има три етапа. В зависимост от тяхната тежест или ще можете да се справите сами, или ще имате нужда от помощта на лекар.

Първият етап е лесен
Започвате да се отказвате от почивката в името на работата. Мислите, че сега ще работите здраво, а след това можете да отидете на кино, защото киното всъщност не е толкова важно, колкото попълването на тримесечния отчет или изпълнението на спешна поръчка от шефа. В плановете ви няма време за почивка. Отлагате го за по-късно, когато постигнете определена цел.

На този етап, ако сте успели да я откриете в себе си, е лесно да излезете от фунията на изтощението - просто си починете. Няма значение дали ще поспите, ще се срещнете с приятели или отидете на мини-пътуване за уикенда. Основното е да не се занимавате с преки работни задължения или още по-добре - дори да не мислите за тях.

Вторият етап е средно лесен
Ставате раздразнени, ако трябва да отделите време от работа. Отказвате общуване и всякакъв вид отдих. Имате мечти за работата (това не се отнася за случаите, когато току-що сте я сменили). Работещите от разстояние и самонаетите лесно достигат средния етап. Тъй като не им се налага да излизат от вкъщи, работата постепенно започва да поглъща цялото им свободно време. Релаксацията изисква поне минимална смяна на обстановката.
В това състояние все още сте в състояние да промените нещо сами. Но това е по-трудно да се направи; ще трябва да се насилите да излезете на обществено място и да си починете.

Третият етап е труден
Радостта изчезва от живота ви. Спирате да се смеете на комедии и вицове. Появяват се главоболие, ускорен пулс без видима причина и болки в гърба. Когато отидете на лекар, може да не намерите никакво обяснение за симптомите си, според резултатите от теста сте здрав човек.

От първите прояви на "фунията на изтощение" до тежкия стадий са необходими около шест месеца. Това състояние вече изисква комплексна терапия. Психолог и невролог могат да помогнат.
Ако попаднете във фунията на изтощението, резултатът може да бъде обостряне на хронични заболявания, понижен имунитет и депресия.

Как да разпознаем „фунията на изтощението“?
Проверете графика си, сложете в него и време за почивка.
Помислете за последния път, когато сте почивали, срещали сте се с приятели или сте се разхождали в парка.
Помислете колко време е минало, откакто сте се радвали на нещо или сте се смели на нещо.
Страдате ли от главоболие или болки в гърба без видима причина? Ако да, има причина за тревога.

Ако работата ви включва умствена работа, физическата работа може да ви помогне да излезете от фунията на изтощението. Например, работа в градината. Можете да плевите, да косите тревата, да засадите нещо. Това ще разтовари нервната ви система. Но всичко трябва да се прави с мярка и да не работите до пълно физическо изтощение.

Можете да компенсирате състоянието, като вършите домашна работа. Просто трябва да правите всичко с ръцете си, а не с помощта на оборудването: измийте чиниите, изперете, избършете пода.
Но все пак ще бъде по-добре, ако отидете на разходка, погледате патиците в езерото или на екскурзия.

#умора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници