ИПИ излезе с алтернативен бюджет

ИПИ излезе с алтернативен бюджет

БНТ

A A+ A++ A

Алтернативният бюджет на ИПИ е насочен в 2 посоки - по-ефективно разходване на публичните средства и данъчна система, насърчаваща инвестициите и заетостта на светло. Това заяви пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика, който днес ще предложи своя алтернативен бюджет.

"Не предлагаме орязване, съкращение, отнемане на нещо на някой, а предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или иначе вероятно ще има увеличение на разходите спрямо тази година, просто в нашето предложение това увеличение е по-малко. По отношение на приходите - основният принцип, който следваме, е да имаме данъчна система, която подкрепя растежа, насърчава предприемчивите и тези, които инвестират и се трудят, но тези, които го правят на светло. Да имаме система с ниски данъци, но с широка данъчна основа. Устойчиво се борим против всякакъв вид вратички", обясни той.

По думите му има много дупки в българската данъчна система. Алтернативният бюджет предлага как може да стане така, че с по-ниски данъчни ставки бюджетът да събира достатъчно приходи, така че да имаме по-нисък дефицит от този, който предлага правителството, посочи Богданов в интервю за предаването "Преди всички". И още:

"Това, което се опитваме да покажем, е, че може едновременно да имаме публични финанси, които се основават на ниски данъци, такива, каквито стимулират икономическия растеж, инвестициите, иновациите, предприемчивостта, труда, и същевременно с едно ефективно управление на разходите на публичния сектор и с такава уредба на публичните системи, че в крайна сметка да имаме по-малко разходи, да постигаме по-голям резултат и в крайна сметка да имаме и по-малък дефицит".

По думите на икономиста в алтернативния бюджет на ИПИ дефицитът е по-малък - доста по-близък до 0. Според него с нужните реформи може да се постигне балансиран бюджет.

Той отбеляза, че в бюджета ИПИ стартират с по-реалистично и консервативно очакване за растежа. Но се опитваме да разглеждаме сценарий за българската икономика, който е с повече инвестиции и по-високи доходи, добави Богданов.

"България може да се развива дори по-бързо от това, което предлага правителството, но ако направи доста реформи, по-добра бизнес средата и условията за инвестиции и иновации", подчерта той.

Според него добрите идеи лека полека пробиват път. Икономистът е категоричен, че това, което предлагат, отговаря на здравия разум.

#ИПИ #Бюджет 2024 #Лъчезар Богданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници