Миков: Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ

Миков: Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ
Според него миризмата на този скандал достигна чак до Брюксел, тъй като ГЕРБ иска да налага кадрите си по върховете на съдебната власт и иска да работи със скрити гласове. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Госпожа Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ,  заяви зам.-председателят на БСП Михаил Миков.

По думите ма Миков 78 души от ГЕРБ, включително Искра Фидосова, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ, са я подкрепили и „ето го крайния резултат“, цитира го БНР.

„БСП има много ясна позиция – това е триседмична институционална криза. Една кандидатура предизвика трус и вчерашните действия на президента замазаха един въпрос - по какъв начин се избират кадрите в съдебната система и кои са механизмите за такъв избор“, каза Миков.

Според него миризмата на този скандал достигна чак до Брюксел, тъй като ГЕРБ иска да налага кадрите си по върховете на съдебната власт и иска да работи със скрити гласове. Не тези няколко гласа от БСП, които са гласували за Марковска, са решили за нея, подчерта социалистът.

„Влизането на президента е част от замазването на проблема. Това не дава отговор на големите въпроси като кой носи отговорност за всичко това“, коментира Миков. Той окачестви намесата на Плевнелиев, който осуети вчера клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия, „като отчаяна“.

Разбрахме, че има и втора оставка на Марковска като зам.-председател на ВАС, как така става по няколко пъти да си подаваш оставката, попита риторично Миков.

В случая според него не са виновни законите, а тяхното тълкуване и договорките на управляващите. Депутатът посочи, че цялото общество е наясно, че има договорки. Доверието е силно накърнено от институционално равнище, каза Михаил Миков.

Според него решението за Марковска е взето извън парламента. Включително става въпрос за поредица от договорки, за да се запуши скандалът. Една оставка не изчерпва всичко, коментира той дали трябва Искра Фидосова, която подкрепя Марковска, да си подаде оставката. Става въпрос за системен стил на работа, посочи той.

„Намесата на президента Плевнелиев вчера беше само замазване, но това не е нарушение на Конституцията, нито държавна измяна, стана вътрешнокухненски скандал, който Плевнелиев се опита да замаже“, повтори той.

На церемонията в Конституционния съд в четвъртък президентът Росен Плевнелиев блокира полагането на клетва от Венета Марковска, като напусна залата.

След като ВСС прие извънредно оставката й от съдебната система в четвъртък сутринта, тя се яви на тържествената церемония по полагането на клетва на новоизбраните съдии в КС.

Преди това Венета Марковска заяви пред депутати, които издигнаха кандидатурата й, че няма от какво да се притеснява и ще се закълне въпреки призивите на премиера и президента да не го прави.

Росен Плевнелиев обаче напусна церемонията, а по закон клетва може да се положи само в присъствието на държавния глава. Така Марковска не можа да стане конституционен съдия.

Един от мотивите, които държавният глава изтъкна, бе, че в последния момент е получил допълнителна информация от прокуратурата. По неофициални данни става дума за сигнал за търговия с влияние и конфликт на интереси, свързан с работата на Марковска.

#Конституционен съд #скандал #КС #клетва #Президент на България #Росен Плевнелиев #Искра Фидосова #Михаил Миков #БСП #ГЕРБ #Венета Марковска #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници