"Ходеща пневмония". Какво трябва да знаем

"Ходеща пневмония". Какво трябва да знаем
A A+ A++ A

Китай се отказа от Covid Zero и докато коронавирусът, грипът и респираторно-синцитиалният вирус (RSV) бяха тройна заплаха в много страни преди година, китайските лекари се борят с микроба Mycoplasma pneumoniae. Вижте какво означава „ходеща пневмония“, пише Блиц.

Причиняваната от него болест е по-известна като „ходеща пневмония“, тъй като обикновено е лека и рядко изисква хоспитализация.

Огнищата на инфекцията са сред деца в предучилищна и начална училищна възраст. Според медийни доклади, болниците в Пекин са превзети от случаи.

Симптомите включват болки в гърлото, умора и бавно влошаваща се кашлица, която може да продължи седмици или месеци. Продължителното заболяване и рискът от пневмония тревожи родителите.

Според Bloomberg Prognosis все още не е ясно защо инфекциите с микоплазма се възобновяват в Китай, докато САЩ и голяма част от Европа са поразени предимно от грип и RSV. Едно проучване показа, че Mycoplasma pneumoniae е бил покорен в Китай за почти две години, благодарение на мерките за противодействие на Covid, които оттогава са отменени.

От китайския офис на Световната здравна организация казват, че патогенът може да предизвика големи епидемии на всеки 3 до 5 години, като инфекциите продължават от есента до пролетта.

Други държави също могат да бъдат засегнати. Инфекциите се увеличават в световен мащаб от март. Според експерти, това е тревожно, тъй като бактериите придобиват резистентност към макролидите - предпочитан клас антибиотици.

#лекар #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници