Костов предложи група депутати да решат казуса „Марковска“

A A+ A++ A

Група депутати, специалисти по конституционно право, да предложат решение по казуса „Марковска“, предложи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според Костов случаят „Марковска“ прераства в институционална криза и за да не стане това и за да не се парализира дейността на Конституционния съд (КС), е най-разумно група депутати да предложат решение, аргументира се синият лидер, цитиран от БГНЕС.

„Това, което четох в медиите, че народният представител от ГЕРБ Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Доверие у нея едва ли има от където и да било, даже и от средите на ГЕРБ“, коментира Костов.

Друг негов колега, независимият депутат Тодор Великов, предложи председателят на НС да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне, защото това ще стане прецедент.

Той припомни случай от 2003 г., когато Евгени Танчев не се е заклел пред председателя на НС.

„Г-н Танчев през 2003 г. се е заклел пред зам.-председателя на НС, а не пред председателя. Разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четиримата не пожелае, защото не харесва някой от кандидатите. Моля да напишете писмо, с което да се изиска нова дата“, настоя независимият народен представител.

В отговор председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че такива писма не е писала, няма и да напише.

„Когато участниците в клетва представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници, така както се е случвало и в това НС. Както се случи и вчера – председателят на Касационния съд Лазар Груев отсъстваше, но бе заместен от първия зам.-председател. Първо, направете по-задълбочена справка в нормативната уредба и тогава излизайте с предложение да пиша писмо, на когото вие решите“, заяви Цачева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници