Над 1000 студенти от Украйна учат в български университети

Над 1000 студенти от Украйна учат в български университети
A A+ A++ A

Украйна е страната, от която идват най-много студенти от български произход да учат в България. През тази академична година в български висши училища са записани общо 1 049 студенти от тази държава, а повечето от тях са представители на българските общности. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук, съобщи Министерство на образованието и науката.

Посланик Илашчук посочи, че много украински младежи, които не са от български произход, също имат желание да учат в български университети. Възпрепятства ги обаче по-високият размер на таксите за обучение, който заплащат гражданите на страни извън ЕС. Образователният министър предложи български и украински университети да си сътрудничат като предлагат съвместно обучение. Една от възможностите е това да стане и чрез Европейския университетски алианс, в който да се включат университети от Украйна.

Посланик Илашчук изказа благодарност за това, че украинските деца, които са получили убежище в България след избухването на войната, са приети в български училища. „Много от тях успяха успешно да се адаптират и се чувстват сигурни и социално интегрирани“, посочи тя

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници