Ислямистите в Турция посягат на Ататюрк

A A+ A++ A

Управляващата в Турция проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) иска името на създателя на светската държава в южната ни съседка да отпадне от клетвата на депутатите в Меджлиса.

Предложението на ПСР към парламентарната комисия, която работи по текста на новата конституция, е тя да не съдържа повече изрази като „принципите и реформите на Атататюрк“ и „светска“, предаде БГНЕС.

След като бъдат избрани, депутатите трябва да положат клетва, за да поемат функциите си на народни представители. Много е възможно новият текст да бъде отхвърлен, тъй като за да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от четирите парламентарно представени партии.

Работата на комисията, която работи по новата конституция, е парализирана от различията в мненията на партиите, като основните са при определянето на турската идентичност и правата на кюрдите. Новият основен закон на страната трябва да замени този от 1982 г.

Откакто ПСР на премиера Реджеп Ердоган дойде на власт през 2002 г., тази политическа сила е обвинявана от опозицията, че иска да ислямизира тихомълком Турция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници