Цветанов за казуса „Марковска“: Държавата влезе в конституционна криза

Цветанов за казуса „Марковска“: Държавата влезе в конституционна криза
Вицепремиерът отново заяви, че в случая са загубили всички, защото „имаше много негативна енергия, която имаше от всички страни, които говореха в едната или другата посока, а решението, което можеше да бъде направено, и призивът, който отправи премиерът,
A A+ A++ A

За първи път изпадаме в подобен прецедент, неприятно е, че държавата влезе в тази конституционална криза, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по повод отложената клетва на Венета Марковска в Конституционния съд (КС).

Цветанов каза, че не може да коментира какво ще се случи нататък по казуса, тъй като подобно нещо не се е случвало до момента, предаде ТВ 7.

По думите му само конституционните съдии са тези, които могат да дадат някакво решение. Той отказа да коментира и действията на президента Росен Плевнелиев, който всъщност беше причината Марковска да не положи клетва.

Държавният глава напусна церемонията точно преди Марковска да се закълне като конституционен съдия. По протокол конституционните съдии встъпват в длъжност в присъствието на президента и неговата липсва автоматично прекъсва церемонията.

„Нека да кажат експертите и тези, които са запознати в детайли с конституционното право, дали има проблем с вчерашното решение, което президентът направи“, подчерта Цветанов и призова всеки да се придържа към законовите изисквания и да спазва конституцията.

Вицепремиерът отново заяви, че в случая са загубили всички, защото „имаше много негативна енергия, която имаше от всички страни, които говореха в едната или другата посока, а решението, което можеше да бъде направено, и призивът, който отправи премиерът, е Венета Марковска да се оттегли сама“.

Той все пак поздрави положилите клетва в четвъртък, сред които депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов.

„Да им пожелаем успех и действително, колкото е възможно по-бързо да излезем от този сложен казус“, каза още Цветанов.

В отговор на въпрос министърът каза, че не може да се прави паралел между случаите на Венета Марковска и съдия Мирослава Тодорова, която беше отстранена заради забавяни знакови дела, защото във втория случай „има доказани нарушения, които са допринесли за липсата на справедливост и липсата на правораздаване“.

Цветан Цветанов отново индиректно нападна съдебната система, като за немалка част от загубените дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург посочи липсата на адекватна защита и призова министерството на правосъдието да помисли по въпроса.

По думите му в България не се отчита сериозно завишаване на битовата престъпност в големите градове, където има по-малко безработица.

„Но имаме едно леко завишаване, което го наблюдаваме в тези райони, където има предимно нисък социален статус, висока безработица“, отбеляза вътрешният министър, като даде за пример Франция, където имали сериозни проблеми с този вид престъпност.

#ГЕРБ #Цецка Цачева #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Венета Марковска #Конституционен съд #КС #Росен Плевнелиев #Президент на България #клетва #председател на НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници