Интерпол увеличи внезапно вероятността за откриване на атентатора от Бургас

Интерпол увеличи внезапно вероятността за откриване на атентатора от Бургас
Интерпол планира отново да пусне снимката на атентатора, за да напомни на хората, ако разпознаят мъжа, да помогнат за намирането му. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Увеличава се вероятността да бъде намерен виновникът за атентата на летището в Бургас, заяви генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл.

В петък Ноубъл имаше среща с премиера Бойко Борисов, информира БГНЕС.

„Правим всичко възможно, за да установим местоположението и личността на отговорните за атентата“, отбеляза Ноубъл.

Интерпол вече разполага с ДНК-а профила и с пръстови отпечатъци на този човек, както и с неговата визия.

„Стремим се да накараме хората да погледнат снимката му и те да ни помогнат да намерим този човек“, каза Ноубъл.

Интерпол планира отново да пусне снимката, за да напомни на хората, ако разпознаят мъжа, да помогнат за намирането му, допълни генералният секретар на Интерпол. Той обясни, че често се случва първоначално ДНК и пръстовите отпечатъци да не съответстват, но образът да съответства.

„Мога да кажа, че България е направила абсолютно всичко, което трябва да се направи, за да се идентифицира този терорист и да бъде изправен пред правосъдието“, подчерта той.

„Издирваме лице с пръстови отпечатъци, имаме му ДНК профила и визията и по тези три данни безспорно може да се установи всяко лице и аз се надявам да съумеем да открием това лице“, допълни от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Само преди 10-ина дни Ноубъл заяви в Рим, че разследването на атентата срещу израелските туристи в Бургас не отбелязва напредък въпреки общите усилия на много държави.

За Интерпол било необяснимо как, след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор, все още няма информация за неговата самоличност.

Самата световна полицейска организация е използвала своята мрежа и за информация срещу заплащане, но резултатът бил нулев.

Ръководителят на Международната организация на криминалните полиции е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Цветанов обясни, че след две седмици в България ще дойдат експерти, за да може страната да участва в нов проект, свързан със сигурността в туристическите комплекси.

От 1 януари 2012 г. българската правоохранителна система е започнала да ползва базите данни на Интерпол в реално време и 7000 души в системата на МВР ползват тези бази данни, обясни вътрешният министър.

„Благодарение на това в страната ни са задържани 90 търсени автомобила и са открити 50 лица, обявени за арест, екстрадиция и установяване на адрес. В последните 3-4 години нивото на сътрудничеството между България и Интерпол е на най-високо ниво“, подчерта още Ноубъл.

Той изтъкна, че МВР заслужава да получи похвала за големия си успех по отношение на консултирането с базите данни на Интерпол.

#Бургас #атентат #израелски туристи #Интерпол #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Роналд Ноубъл #Рим #министър-председател #разследване #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници