Politico: Изтекли документи по Катаргейт разкриват мащаба на корупционния скандал в ЕС

Politico: Изтекли документи по Катаргейт разкриват мащаба на корупционния скандал в ЕС

Pixabay

A A+ A++ A

Огромният архив с изтекли документи от полицейското разследване на най-големия случай на корупция в ЕС от десетилетия насам, с които се е запознала европейската редакция на Politico, разкриват пълния мащаб на скандала с парите за влияние в Европейския парламент. "Наречете ги годишните доклади за Катаргейт".

В продължение на четири години документите сочат, че ключови заподозрени, сред които бившият член на Европейския парламент Пиер Антонио Панцери и неговият помощник Франческо Джорджи, щателно са записвали предполагаемите опити за манипулиране на Парламента, най-значимия демократичен орган на ЕС, и на по-широки политически дебати.

Според твърденията в досиетата предполагаемите им платци в Катар, Мароко и Мавритания са похарчили за тях около 4 млн. евро (7.93 млн. лева).

Скандалът излезе наяве за първи път точно преди една година, когато Панзери, Джорджи и други ключови фигури са арестувани в поредица от драматични обиски, включващи торби с пари и ужасяващи истории за чуждестранна намеса в сърцето на демокрацията на ЕС.

Сред действията, записани в документите, има такива, които оказват значително въздействие върху функционирането на Европейския съюз - например замислянето на шест парламентарни резолюции, осъждащи спазването на правата на човека в Катар, и работата по постигането на споразумение за безвизово пътуване между Доха и ЕС.

Но операциите могат да бъдат и дребни: Веднъж Джорджи отбелязва, че всеки екземпляр от нелицеприятна книга за Катар, който е бил намерен в парламента, е бил старателно "унищожен".

Сред документите, видяни от европейската медия, е електронна таблица с осем раздела в лаптопа на Джорджи, конфискувана в апартамента му в Брюксел, изброяваща стотици дейности за влияние, за които се твърди, че мрежата е извършвала между 2018 и 2022 г.

Електронната таблица съдържа повече от 300 дейности, за които заподозрените са получили солидни хонорари. Твърди се, че са постигнали целите си, използвайки мрежа от сътрудници, работещи в парламента, които са наричали свои "войници", според досиетата.

Досега по време на разследването четирима настоящи и бивши евродепутати са арестувани по предварителни обвинения в корупция, пране на пари и членство в престъпна организация. Заподозрените включват Панцери, Джорджи и Ева Кайли, партньорката на Джорджи и брюкселска високопоставена фигура, която е отстранена от ролята си на вицепрезидент на парламента, когато избухна скандалът.

Докато следователите подозират, че Панцери и неговата мрежа са манипулирали парламента от името на Катар и други държави, документите предполагат, че те също са се опитвали да използват липсата на познания на чуждестранните служители за демократичния процес в ЕС.

Джорджи е съобщил пред полицията, че той и шефът му понякога издавал информация за операции, върху които нямали практическо влияние, тъй като Панцери неправилно представял степента на властта си да определя работата на парламента.

Независимо дали са документ за действителна работа по оказване на влияние, или просто инструмент за "раздуване на сметката", записите в електронните таблици предлагат уникален поглед към работата на машината за влияние, изградена и управлявана от Пансери, Джорджи и техните предполагаеми съучастници, докато полицейското разследване през декември 2022 г. не слага рязък край на всичко. Документите повдигат и въпроси за това как подобни операции за оказване на влияние са могли да останат незабелязани толкова дълго време.

Тъй като европейските лидери са изправени пред позорната годишнина от скандала, който избухна на 9 декември миналата година, разкритията, съдържащи се в досиетата "Катаргейт", ще подложат етичните стандарти на ЕС на интензивен контрол за пореден път.

#Катаргейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници