Как да не останете без пари навръх празниците

Как да не останете без пари навръх празниците
A A+ A++ A

Наближава времето на голямото пазаруване за Коледа и Нова година. Пред вас е дългът за набавяне на подаръци за семейството, близки и приятели, а и осигуряването на храната за празничните трапези. Всяка година излиза така, че най-късно в първите дни на януари финансите са на привършване. Вижте как да не похарчите много пари, като следвате съветите на финансовия портал pariteni.bg.

На първо място направете базисен анализ на своите финанси и си определете „коледно-новогодишен бюджет“, за да контролирате добре и разумно финансите си в този период на годината и да не прекалите с безразборното харчене и празничната еуфория да ви изненада на следващия месец неприятно с празен портфейл.

Тъй като подаръците вероятно ще са най-голямото перо, направете подробен списък с хората, на които ще подарявате и какво ще им подарявате, както и ориентировъчни цени. Придържайте се към този списък и заявеното и проследявайте усилено и често.

Ако сте предвидили 100 лева за подарък на някого, но сте направили няколко покупки и сте получили всичко необходимо само за 70 лева, тогава вземете тези допълнителни 30 лева и ги използвайте добре. Може да ги добавите към друг подарък, за който сте отделили по-малко или пък да вземете подарък за някой, за когото не е останало в списъка. Освен това, ако имате деца, знаете, че коледният им списък се увеличава неимоверно всеки изминал ден, доближаващ се до празниците, така че и там трябва да има резервни пари за детски мечти.

Ако планирате гости за Бъдни вечер, Коледна и Нова година, изгответе подробен списък – този път хранителен и с напитки, в зависимост от това какво мислите да приготвяте. Бъдете прецизни и пестеливи, защото все пак са поредица от празнични дни.

Ако ще пътувате у нас или в чужбина, вероятно вече сте си направили плана, но ако все още не сте, търсете добре, много често има изгодни оферти в последния момент за билети, а и за интересни места за отдих. Иначе топлината на домашния уют винаги е много добра идея.

Относно украсата у дома – винаги се втурваме в най-голямата лудница по магазините, за да търсим нови и абсолютно излишни неща. Ние ви предлагаме да направите ревизия на миналогодишната украса и да помислите как бихте могли да я преобразите, за да я използвате отново същата, но все пак да бъде различна. В интернет ще откриете интересни идеи, които да ви вдъхновят. Това занимание ще се отрази благоприятно не само на портфейла, но ще ти спести и обиколките из препълнените магазини. Ако този ви устройва, все пак не забравяйте да вземете поне една нова играчка за елхата.

В основата на добрата организация е правилното планиране, в случая на т.нар. „коледно-новогодишен бюджет“. След като се погрижиш за най-големите пера в него – храната и подаръците, можеш спокойно да посрещнеш празниците.

#Коледа #коледни подаръци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници