Вигенин: Сглобката е детска градина! Даже не е цирк, тъжно е

Вигенин: Сглобката е детска градина! Даже не е цирк, тъжно е
A A+ A++ A

„Управлението няма да блокира, защото, това е един сапунен сериал, който вече знаем - всяка серия как започва, как завършва, карат се сутринта, следобед се разбират. На другия ден е добре, на третия, обаче - нова серия. Това управляващото мнозинство, сглобка или там, както се наричат, се държат като детска градина - сърдят се, дърпат си косите, след това се сдобряват. Аз не знам как си мислят, че изглеждат в очите на българските граждани, но това е абсолютно несериозно”. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня” на БНТ.
„Разбирам чувствата и симпатията на ГЕРБ към този директор, но сигурно има начин този въпрос да бъде обсъден - да седнат и да се рзберат и да се разберат като възрастни хора. Може ли да блокираш бюджета на държавата заради това, че е освободен преди седмица директорът на „Пирогов”?”, реагира зам.-председателят на Народното събрание.
Той припомни, че същото е било и при дебата за Здравната каса. „Това е някакъв – не искам да го наричам цирк, защото циркът е за забавления, а тук вече става тъжно. Не знам какво трябва да се случи, за да започнат да се държат управляващите като народни представители, като хора, които носят отговорност за държавата и за българските граждани”, коментира Кристиан Вигенин.
„С двата вота на недоверие към правителството, които БСП инициира и подкрепи показахме много ясно проблемите в две от сферите – енергетиката и отбраната и националната сигурност. Има тежки проблеми в много други сфери”, каза социалистът и добави: „Днес говорим за образованието – с новината, че българските ученици на последно място по математика и на предпоследно по четене с разбиране. Това е най-сериозният проблем, наред с демографската криза. Образованието е следващата тема, която скоро ще поставим, защото нищо не се случва в образованието, идеите, които се лансират са несъстоятелни в голямата си част”.
„В БСП се опитваме да се държим като хора, които са изпратени в този парламент с мисия – да представляваме тези, които са гласували за нас и да работим за интересите на държавата. Макар и като опозиция. Опозицията има важна роля, но в тази ситуация, в която се намираме – на моменти просто се чудя какво правим там. Защото, ние не можем да водим сериозен разговор – отсреща нямаме реални политики, на които ние да представим нашата алтернатива”, коментира Кристиан Вигенин и даде пример: „Да, сега се внесе един бюджет, след много разправии – днес обаче не можа да мине през комисия”.
Вигенин потвърди, че БСП ще внесе алтернативни предложения по бюджета, сред тях и иновативни идеи, които пръв път се лансират. „Чухме, че ГЕРБ щели да работят само по Конституцията. Не знам какво ще работят, но тези неадекватни предложения, които имаме към момента, ако останат в този си вид - само ще влошат драстично нещата”, посочи зам.-председателят на Народното събрание.
Кристиан Вигенин беше категоричен, че няма нито едно предложение, което да е било достатъчно смислено, за да бъде подкрепено от експертите. „Оставям настрана въпроса за 3 март, за предложенията служебни министър-председатели да бъдат единствено 3-ма души”, каза социалистът и обърна внимание на важната промяна, свързана с ВСС:
„Ние не възразяваме да се опита разделянето на две – съдийски и прокурорски съвет. Но начинът, по който се формира прокурорския съвет означава пълен, тотален контрол на управляващото мнозинство, политически контрол над прокуратурата. Ще бъдат орязани драстично функциите на главния прокурор, което не беше първоначалната идея. Смисълът беше да има контрол над главния прокурор, не да му се извадят всички функции, включително по контрол над законността. Пише, че в прокурорската квота не могат да бъдат назначавани от Парламента действащи прокурори. Значи, външни политически лица - вярно, с юридически опит - ще кадруват изцяло в прокуратурата”, коментира Кристиан Вигенин.
По думите му, това за БСП е изключително рисковано като стъпка. „Защото накрая ще осъмнем със съдебна власт, особено прокуратура, която не само няма да подобри сегашното състояние, напротив - ще го влоши. И ще направи така, че сега управляващите, които имат намерение да си назначат прокурорския съвет - никога няма да бъдат разследвани за корупцията, която в момента стъпка по стъпка навлиза”, посочи социалистът.
„И понеже виждаме как се правят закони в НС, как днес се приема едно, утре – друго, как се взимат решения, които след това се връщат обратно и се взимат съвсем други решения за едно и също нещо – ние сме притеснени, че това нефелно Народно събрание пристъпва към съществени промени в Конституцията. Не смятаме, че то – първо, има мандата да го направи, но второ – то няма капацитета, знанията и политическия морал да прави тези промени в Конституцията”, заяви народният представител от „БСП за България”.
Той прогнозира, че дори и при възможността част от спорните текстове, да стигнат до Конституционния съд, управляващите няма да се откажат: „Тъй като тяхната основна цел е политическият контрол над прокуратурата, всичко останало е притурка, която да даде оправданието за това”.
В коментара за Шенген заместник-председателят на Народното събрание заяви: „Може би подходихме прекалено меко. Струва ми се, че Румъния имаше по-правилен подход през последните месеци. За мен, начинът, по който действа Австрия е напълно неприемлив, тъй като те неведнъж казват – „ние нямаме проблем с България и Румъния, всичко при вас е добре, обаче Шенген не работи, затова не можем да приемаме нови страни-членки”. Добре, като не работи Шенген, излезте от Шенген и оставете България, Румъния и Гърция да работят в условия на общо пространство”, коментира Кристиан Вигенин. Той припомни, че неучастието в Шенген коства между 1 и 2 процента от БВП.
„Не смятам, че Австрия има право да постъпва по този начин с нашите страни. Те просто не желаят да приемат аргумента, който е абсолютно валиден - че за тях самите е по-добре външната граница на Шенген да бъде отдалечена колкото си може по-далеч от Австрия. Ако външната граница на Шенген е България – за Турция, ако Черно море е Румъния, това означава усилията на ЕС, а и на България от вътрешните граници да се преместят към външните, това означава по-добро опазване на външните шенгенски граници, което ще е в полза на Австрия. Да не говорим, че много по-малък е потока от мигранти към Австрия, който минава през България, той е почти нулев, и това е доказано”, каза още Кристиан Вигенин.
Според него трябва вече да се подходи доста по-остро. „Съжалявам, че ще трябва да го кажа, но мисля, че Австрия започва да се подиграва с България и Румъния. Може би, трябва и Народното събрание да реагира, ако в следващите седмица, две до Европейския съвет не се намери позитивно решение”, заяви Вигенин.
В коментара за предложението на ГЕРБ за дерогацията, социалистът заяви: „Това е поредният пример за поведението на управляващите, за което говоря - договорихме дерогация, после предложиха да се махне веднага, после приеха, че трябва да е на две стъпки. Това, че санкциите се заобикаляли, не е проблем на дерогацията, а на контрола. Защо не се засили контролът и не се направи така ,че да не се нарушават санкциите, но дерогацията да остане дотогава, докато имаме гаранциите, че това няма да доведе до високи цени на горивата и до нова тежест върху българските граждани”, посочи Вигенин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници