Румъния обяви епидемия от дребна шарка

Румъния обяви епидемия от дребна шарка
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Има тревожно нарастване на случаите на морбили и големия брой хоспитализации на заразени деца в педиатричните и инфекциозните болници.

В момента са регистрирани близо 2000 случая на дребна шарка в национален мащаб в 29 окръга, уточни министерството на здравеопазването в прессъобщение до Аджерпрес.

Съвместно със семейните лекари, министерството ще организира също информационна кампания сред родителите за програмата за ваксинация.

Дребната шарка (морбили) е инфекциозно заболяване, което се предава лесно сред неваксинирани деца, а понякога протичането на болестта е тежко и предизвиква усложнения, посочва министерството на здравеопазването и допълва, че ваксинационното покритие срещу морбили с първа доза е 78 процента на национално равнище, а с втора доза – 62 на сто. Ведомството уточнява, че през последните повече от 10 години ваксинационното покритие срещу дребна шарка постоянно намалява.

Приетата неотдавна Национална стратегия за ваксинация има за цел да премахне рисковете за общественото здраве, предизвиквани от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, посочва министерството.

#шарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници