Без глад и тренировки: Как завинаги да се отървете от мазнините по корема?

Без глад и тренировки: Как завинаги да се отървете от мазнините по корема?

pixabay

A A+ A++ A

За мнозина най-проблемната зона е коремът. Нито спортът, нито диетите често могат да се справят с излишните сантиметри. Защо е трудно да се отървем от тях и как да го направим правилно?

Един от нюансите, които трябва да вземете предвид, ако решите да отслабнете, е, че всички отслабваме равномерно, тъй като подкожната мазнина е разпределена в цялото ни тяло. Тоест, когато решим да се подложим на диета, бузите, бедрата и коремът ни ще изчезнат.

Но, освен подкожна, имаме и висцерална мазнина. Именно тя формира този много проблемен корем.

Висцералната мазнина е мазнината около вътрешните органи, която се намира в коремната кухина. И тук вече има подводни камъни. Факт е, че такава мазнина се намира много по-дълбоко, има много рецептори за хормон като кортизол (той се произвежда в стресови ситуации). Липсата на сън, голям брой изтощителни тренировки, гладуване - всичко това е стрес за тялото. И това кара талията ни да остане същата, въпреки нашите усилия.

Постоянното „помпане“ на корема няма да ви помогне да се отървете от такъв корем. В крайна сметка всеки всъщност има шест опаковки, дори много дебелите хора. А отгоре е мастната тъкан.
Ако човек не изглежда дебел, това не означава, че в тялото му има баланс между мускулна и мастна тъкан, обясняват експертите.
Поради факта, че сега хората се движат малко, изтощават се с диети, остава много малко мускулна тъкан. Например, теглото на младо момиче може да е нормално във всички отношения (с височина 165 см, тя тежи около 60 килограма), а в същото време може да има 30-40% телесни мазнини. А това вече е затлъстяване с липса на мускулна маса.

За „безопасното“ отслабване
Първото нещо, което трябва да се запитате е: искам ли да намаля числото на кантара или искам да намаля процента на телесните си мазнини? Теглото винаги трябва да се губи чрез мазнини, а не чрез мускули. И това никак не е бърза процедура.

Ако говорим за безопасна загуба на тегло конкретно в мастния слой и съпоставим това с числото на кантара, тогава с правилното хранене трябва да губим 500-1000 грама на седмица. Ако сваляте 2 кг на седмица, значи няма на какво да се радвате - мускулите вече ги няма. Има и така наречения таван, прескачането на който е опасно за здравето - това са 4 кг на месец.

Как да започнете да отслабвате правилно?
Първо, трябва да се премахнат от менюто торти, сладкиши, бял хляб (може да се замени с пълнозърнест хляб). Запомнете: не бива да гладувате, докато сте на диета. Напротив, трябва да се храните добре, за да поддържате метаболизма си работещ, в противен случай той ще премине в енергоспестяващ режим.

За тези, които искат да се хранят добре и да отслабнат, без да навредят на здравето си, е много подходящ принципът на Харвардската чиния. С него можете да свалите до 1 кг на седмица.
Това е популярна и проста техника. Избирате броя на храненията (обикновено 3-4) и подреждаме храната в чинията по следния начин:

Половината чиния трябва да бъде заета от зеленчуци - можете да добавите плодове, но пак трябва да има повече зеленчуци.
Една четвърт е запазена за протеини - можете да поставите риба, месо, извара.
Другата четвърт - сложни въглехидрати: зърнени храни, пълнозърнести тестени изделия, хляб.

Не забравяйте за размера на чинията: тя трябва да бъде 20-21 см в диаметър за жените и 22-23 см за мъжете. Това ще улесни контрола на размера на порциите.

Изобщо ли не можете да ядете сладко? Не, но при условие, че следвате правилото: само 10% от диетата е десерти. Изчислете по този начин: взимаме среднокалорична диета за отслабване, например за жена - 1400-1500 kcal на ден. Изваждаме 10% - получава се около 150 kcal. Това количество сладко на ден няма да ви навреди и ще продължите да отслабвате.

Как да победите корема си?
За да се отървете от висцералната мазнина, поради която се е образувал коремът, трябва:

Да закусвате пълноценно.
Да се уверите, че вашата диета съдържа достатъчно количество протеини и въглехидрати .
Да спазвате нормата на плодовете и зеленчуците на ден (от 400 до 600 грама).

Уверете се, че ядете достатъчно. Не забравяйте, че хранителният дефицит трябва да бъде не повече от 20%. В противен случай кортизолът ще се произвежда и мазнините от корема няма да изчезнат.

Не забравяйте и за физическата активност. За да се отървете от корема, са подходящи и специални упражнения за основната мускулна група (това са мускулни групи, които са отговорни за стабилизирането на таза, бедрата и гръбначния стълб. Те включват коремните мускули (коси мускули, ректус на корема и напречен корем), глутеус минимални и средни мускули, адуктори, подколенни мускули, инфраспинатус и коракобрахиалис мускул.

Липсата на сън също е стрес за организма.
Ако проблемът не изчезне, може да се наложи да се консултирате с остеопат. Коремът може да се образува в резултат на пролапс на вътрешните органи, това се случва, например, след бременност и раждане.

#глад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници