Румъния с консулство в Пловдив

Румъния с консулство в Пловдив

pixabay

A A+ A++ A

Д-р инж. Димитър Белелиев става почетен консул на Румъния в град Пловдив. Съгласие за откриването на консулството, което ще покрива област Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил, даде Министерски съвет.

Развиването на търговските, икономически и образователни връзки между България и Румъния е един от приоритетите на почетния консул. “Румъния е най-големият наш европейски съсед, със сходна история и близък манталитет. Ще направя всичко възможно в региона, за който отговарям, да има взаимно проникване на бизнес и култура за по-добро бъдеще на нашите две страни“, коментира д-р инж. Димитър Белелиев.

Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. Той е Председател на Съвета на директорите на най-голямото българско предприятие за поддръжка на големи мощности в енергетиката – ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА ЕАД и на „Контактни елементи“ АД. Д-р инж. Белелиев е и Председател на Контролния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на УС на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество и на Българската асоциация на електротехниката и електрониката.

През 2020 г. създава „АмонРа Енерджи“ АД – един от утвърдените центрове за продукти и решения за соларна енергетика на Балканския полуостров и първата фотоволтаична компания, листната на Българската фондова борса, сегмент BEAM. Инж. Белелиев е магистър по икономика със специалност „Енергиен бизнес“ от Университета по национално и световно стопанство. Има и докторска степен на тема „Оценка на енергийната сигурност на България“.

Автор е на ред публикации за енергийна сигурност.

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници