Николай Денков: Продажба на „Лукойл“ няма да стресира пазара на горива

Николай Денков: Продажба на „Лукойл“ няма да стресира пазара на горива

БНТ

A A+ A++ A

Радвам се, че аргументите и разумът намериха своето място, това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по повод постигнатото съгласие от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за дерогацията.

От партиите вчера заявиха, че са се разбрали на 1 март 2024 г. дерогацията да отпадне, а от 1 януари 2024 г. ще отпаднат квотите за износ.

Министър-председателят обясни, че е добре всяка институция да се взре в нейните си основни задачи.

"В парламента основните задачи са Конституцията, бюджетът, антикорупционният закон, регулаторите. Има много работа там. Ние трябва да работим в координация с тях. Не е приемливо Народното събрание да взима решения, които не са обсъдени с нас, а ние трябва да ги реализираме", допълни Денков и изрази надежда постепенно "тази култура на координация и на взаимно уважение да започне да се изгражда, въпреки сложните коалиционни или некоалиционни отношения".

Очевидно е стартирал процес по продажбата на "Лукойл Нефтохим Бургас", посочи още Денков.

"Доколкото разбрах ще се търсят авторитетни международни консултанти, които да им помогнат в реализацията на тази сериозна сделка. Това е сериозна сделка, кой ще купи "Лукойл" - зависи от това какви купувачи ще се явят. Сделката няма да стресира пазара на горива, но тези опити, които видяхме - да се стресира работата на рафинерията чрез дерогация за 3 дни, биха могли да стресират пазара на горива. Това се опитваме да избегнем", каза премиерът.

Самото говорене не знам дали намалява пазарната цена, но силови действия от типа "да премахнем дерогацията за 3 дни" - със сигурност го прави, категоричен бе Денков.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници