„Ходещата" пневмония – хем лека, хем опасна

„Ходещата" пневмония – хем лека, хем опасна
A A+ A++ A

Дания, Франция, Нидерландия и Ирландия съобщиха за рязко увеличаване при децата на микоплазмената пневмония, плъзнала в Китай още през есента.

Голям е броят на заразените и в американския щат Охайо, съобщи Си Ен Ен.

Причинено от бактерията Mycoplasma pneumoniae, това заболяване пламва на всеки две-три години. По време на ковид пандемията нямаше истинска вълна на болестта и разпространението тази година не изненадва експертите, които го обясняват с вдигането на карантината.

"Със сигурност микоплазмените инфекции в Европа и САЩ тази зима ще са по-агресивни от други години", казва д-р Бъди Крийч, специалист по детски инфекциозни болести в университета "Вандербилт".

Още в началото на годината европейски експерти, които следят за микоплазма 45 района в 24 държави, съобщиха, че случаите, спаднали под 1% през пандемията, са започнали отново да нарастват. До есента увеличението бе повече от четири пъти, като най-много са случаите в Азия и Европа, пише списание "Лансет".

"Такива периодични епидемии наблюдаваме на всеки няколко години, особено при деца в началното училище и прогимназията", каза д-р Питър Хотез, директор на Тексаския болничен център за разработка на ваксини.

Резистентността към типа антибиотици, използвани за лечение на тази инфекция, може да е сред причините за увеличаването на случаите, казват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Микоплазмената инфекция се разпространява бързо в зони като училища, кампуси

и старчески домове.

Когато заразен кашля и киха, той отделя ерозоли - миниатюрни пръски от носа и устата, съдържащи Mycoplasma pneumoniaе, и околните лесно могат да вдишат бактериите. Затова огнища на болестта пламват много бързо.

Микоплазмата се среща по-често сред децата между 5 и 12 г., отколкото при възрастните. Но макар да е енигма за много родители, тя не е загадка за лекарите. Бактерията причинява лека, атипична или още "ходеща" пневмония, която може да се изкара и на крак, обясняват те.

Възможно е обаче кашлицата да продължи седмици, да се вдигне лека температура, да се появят главоболие и петнист обрив по тялото, гърба, ръцете, съобщава Си Ен Ен.

Сред възможните симптоми са умора, хрипове при дишане, болка в гърдите и стомаха, повръщане.

В повечето случаи болестта преминава без усложнения чрез лечение с антибиотици. Те се предписват след поставяне на диагноза за период от 7 до 10 дни.

Важно е да се знае, че антибиотиците, които лекуват повечето видове пневмонии, не действат при микоплазмена инфекция, предупреждава Си Ен Ен. За нея лекарите изписват различен вид - обикновено азитромицин.

"При антибиотична терапия след първите няколко дни обикновено настъпва подобрение. В противен случай родителите отново трябва да се консултират с педиатъра и да сменят лечението", казва д-р Крийч.

Антибиотичната резистентност е сериозна част от проблема. Тя настъпва, когато лекарствата не могат ефективно да лекува бактериалната инфекция и не унищожават патогена, срещу който са създадени. Проблемът е особено обезпокоителен в Азия, където нивата на резистентност към макролида, използван за лечение на микоплазма, достига 90 процента.

Микоплазмената пневмония обикновено се изчиства до 2 седмици. Но някои инфекции могат да отнемат до 6 седмици, за да отшумят напълно. Дългосрочната, или хронична, микоплазма е рядка, но може да причини трайно увреждане на белите дробове. Ако симптомите продължават повече от 2 седмици, непременно потърсете лекарска помощ, съветват от "24 часа".






#китайска пневмония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници