Хипотезата "Адам и Ева": На 6500 г. мистериозен небесен обект носи гибел на Земята

Хипотезата "Адам и Ева": На 6500 г. мистериозен небесен обект носи гибел на Земята

Pixabay

A A+ A++ A

Идеята, че Земята периодично преминава през катастрофални събития, интригува както изследователи, така и ентусиасти. Една такава теория, наричана Хипотеза за Адам и Ева, предполага, че планетата преживява катаклизми на всеки 6500 години.

Името "Хипотеза за Адам и Ева" идва от разсекретен документ, публикуван от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) през 2013 г. Документът, известен като "Историята на Адам и Ева", изследва вероятността за това Земята да преминава през циклични катаклизми. Той представя уникална гледна точка върху геоложките събития и техните интервали на повторение. Предлага модел, според който на всеки 6500 години на планетата се случват катастрофални събития.

Катаклизми са резултат от близките срещи на Земята с масивен небесен обект. Вероятно това е комета или астероид, не се посочва дали е все още митичната планета Нибиру. Документът предполага, че тези срещи водят до огромни унищожения.

Включително значителни климатични промени, геоложки катаклизми и масово изчезване на видове. За да се прецени валидността на хипотезата е важно да се разгледат геоложки и палеонтологични записи. Между тях да се потърсят доказателства за минали катастрофални събития.

Наистина геоложките проучвания са идентифицирали няколко случая на рязка промяна на климата, морските нива и геоложки смущения през историята на Земята. Например, периодът на ранния дриас, настъпил преди приблизително 12 900 години, бележи бързо и драматично завръщане към почти ледникови условия след период на относително топъл климат. Тази внезапна промяна на климата съвпада с изчезването на много големи видове бозайници. Това е причинило значителни смущения в екосистемата на планетата.

Палеонтологичните записи също предоставят ценни данни. Събитията на масово изчезване, като пермско-триаското и кредно-палеогенското, предполагат, че на Земята са се случили катастрофални събития. Те драматично променили живота на планетата. Тези събития съвпадат с геоложки данни за големи въздействия или вулканични изригвания и подкрепят идеята за периодични катастрофални събития, които съпътстват историята на Земята.

Ако бъде потвърдена, Хипотезата за Адам и Ева ще революционизира разбирането ни за историята и развитието на Земята, както и за силите, които оформят нашата планета и живота ѝ, отбелязва Бургас нюз. Това би означавало, че историята на Земята е съпътствана от циклични катаклизми, влияещи върху климатичните модели, еволюцията на видовете и дори човешката цивилизация.

Подобни повтарящи се катастрофални събития биха променили напълно представата за възхода и падението на древните цивилизации, както и за потенциалното влияние на тези събития върху културния и технологичен напредък. Освен това разбирането на цикличния характер на катастрофите може да помогне при прогнозирането и смекчаването на тяхното въздействие върху съвременните общества.

Необходими са обаче допълнителни изследвания и интердисциплинарно сътрудничество, за да се изследват и потвърдят твърденията, изложени в хипотезата. Учени в различни области, включително геология, астрономия и палеонтология, трябва да работят заедно, за да съберат повече данни, да проведат строги анализи и да участват в научен дискурс, за да постигнат цялостно разбиране за цикличните катастрофи на Земята.

Хипотезата представя една, определено провокираща, гледна точка върху историята на Земята. Въпреки че произтича от разсекретен документ и се основава на геоложки и палеонтологични записи и данни, нейната научна валидност все още подлежи на проверка и допълнителни изследвания.

#Апокалипсис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници