Проф. Велислав Минеков: Заявката, която чувам, означава унищожаване на ПСА

Проф. Велислав Минеков: Заявката, която чувам, означава унищожаване на ПСА
A A+ A++ A

Кой ще бъде реставраторът на Паметника на съветската армия? Кой ще вземе обществената поръчка?

С тези въпроси започна коментара си пред БНР скулпторът проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата.

"Най-вероятно Паметникът на съветската армия ще бъде преместен, но искам да знам по какъв начин ще се случи това. Защото заявката, която чувам, означава унищожаване на паметника, а не негово преместване и евентуална реставрация. Ако това ще е унищожаване, няма за какво да говорим. Предполагам, че при демонтажа ПСА ще бъде нарязан на парчета поради незнание. Веднъж нарязан на парчета е по-добре да бъде претопен, защото следваща реставрация би била много скъпа, би загрозила изключително това, което се е получило и е напълно безсмислена", коментира той и изрази опасение, че нещата няма да бъдат направени както трябва.

Като ръководител на Катедра "Метал" в Художествената академия професорът подчерта, че не е търсено мнението на преподавателите от катедрата, нито от Катедра "Реставрация":

"Говори се за някакви експерти. Кои са тези експерти, които разбират повече? Какво експертно мнение са дали? Искам да знам какво се случва!".

Във връзка с информацията, че скулптурните композиции от ПСА ще бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство, бившият служебен министър на културата обясни, че такъв музей не съществува, а става дума за филиал на Националната галерия:

"Това е просто склад за разни неща от епохата на социализма. Там няма място, там почвата няма да издържи", уточни проф. Минеков и изказа мнение, че в новосъздаващия се парк в Димитровград могат да бъдат поставени и тези пластики от Паметника на съветската армия:

"Мястото на тези неща не е в София. Този т.нар. музей е напълно безсмислено творение, въпреки че бяха похарчени средства. Надявам се идеята за Димитровград да бъде възприета".


#проф. Велислав Минеков #Паметник на Съветската армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници