"100-дневната кашлица" и бързо се разпространява в Обединеното кралство

"100-дневната кашлица" и бързо се разпространява в Обединеното кралство

pixabay

A A+ A++ A

Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест, известна като "100-дневната кашлица", която бързо се разпространява в Обединеното кралство. Бактериалната инфекция, която претърпява скок от 250% в случаите, започва със симптоми, наподобяващи настинка, но може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца, съобщи Fox News.

Агенцията за здравна сигурност на Острова съобщи, че между юли и ноември е имало 716 случая на коклюш, бактериална инфекция на белите дробове, което е три пъти повече от същия период на 2022 г.

Д-р Гаятри Амирталингам, заместник-директор на програмите за обществено здравеопазване в агенцията, каза пред The ​​Independent, че броят на инфекциите е намалял по време на пандемията от Ковид-19 поради политиките за социално дистанциране и блокиране, но сега отново се покачва, сочат докладите.

Коклюш, инфекция на белите дробове и дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussis, някога е била основен убиец на бебета. Ваксина от 50-те години драстично намалява убийственото ѝ въздействие.

"Преди 60-те години на миналия век, когато предполагам, че започнахме с ваксинирането, е имало епидемии на всеки три години", казва професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian.

Не само бебетата, но и по-големите деца и възрастните също могат да получат магарешка кашлица. "100-дневната кашлица" може да причини херния, възпалени ребра, инфекции на средното ухо и незадържане на урина. Националният институт по алергии и инфекциозни болести във Великобритания подчертава, че магарешката кашлица може да затрудни дишането. Интензивната кашлица може също да доведе до повръщане и възпалени или дори счупени ребра. Тя е предотвратима и е налична ваксина, която може да защити децата и бебетата, напомнят здравните власти в страната.

Повече от 1000 случая на магарешка кашлица бяха са регистрирани в Хърватия само преди две седмици. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control) описва начините на заразяване, казва кои са хората в най-голям риск и как да се предпазим от коклюш.

Коклюшът се разпространява предимно чрез вдишване на капчици от носа или гърлото на заразени индивиди. Коклюшът може дори да се разпространи от индивид, който има само лека форма на коклюш или от индивид, който е асимптоматичен. Често по-големи братя, сестри и родители, които може да са носители на бактериите, носят болестта у дома и заразяват бебето в домакинството.

Коклюшът може да се появи на всяка възраст. Увеличава се броят на възрастни и юноши, които са диагностицирани с коклюш. Понастоящем възрастовите групи с най-често диагностициран коклюш са бебета под една година и юноши между 10 и 20 години. Всички, които не са ваксинирани срещу коклюш с препоръчания брой дози ваксина, са изложени на риск, независимо от възрастта, пояснява "Фокус".

За разлика от болести като варицела (варицела) и морбили, е възможно да имате коклюш повече от веднъж през живота си, тъй като антителата, които се развиват след инфекция или имунизация, не траят във времето.

#кашлица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници