Най-продаваното Porsche спира да се предлага в Европа през 2024-та

Най-продаваното Porsche спира да се предлага в Европа през 2024-та
A A+ A++ A

Porsche планираше да удължи жизнения цикъл на настоящия Macan с ДВГ, като го предлага заедно с предстоящия Macan EV още няколко години. За съжаление, това няма да е възможно в Европейския съюз, тъй като според съобщенията компанията е принудена да прекрати производството на SUV модела с ДВГ през 2024 г. поради новите разпоредби за киберсигурност.

Първото поколение на Porsche Macan беше представено още през 2014 г. и въпреки че получи два последователни фейслифта през 2019 г. и 2021 г., то няма да отговаря на строгите правила за киберсигурност на Европейския съюз, които ще влязат в сила на 1 юли 2024 г. Десетгодишният луксозен компактен SUV, който и тази година продължава да бъде най-продаваното Porsche на Стария континент, е разработен много преди очертаването на тези изисквания, което прави адаптирането му финансово нецелесъобразно за автомобилния производител.

Говорител на Porsche потвърди новината пред Automobilwoche, като заяви, че продажбите на Macan в ЕС ще бъдат преустановени през пролетта на 2024 г. Говорителят обясни, че актуализациите, необходими за SUV-а, за да отговаря на новите правила, са били счетени за прекалено сложни и скъпи.

"Прилагането на директивата изисква не само технически корекции, като например в контролните блокове, но също така променя из основи процесите във фазата на разработване", каза говорителят на Porsche. "Например, в бъдеще ще трябва да се разработват и сертифицират системи за управление на киберсигурността."

Целта на новите правила за киберсигурност на Европейския съюз е да се защитят електронните архитектури на автомобилите от потенциални хакерски атаки. Други модели на VW Group, които бяха засегнати от промяната, са VW e-Up, Audi TT и Audi R8, които вече са изключени от съответните гами, както и VW Transporter T6.1, който скоро ще бъде заменен.

#Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници