Теслата на поскъпването няма да пощади и една много удобна за хората стока

Теслата на поскъпването няма да пощади и една много удобна за хората стока

БТА

A A+ A++ A

Теслата на поскъпването няма да пощади и една много удобна за хората стока.

От 1 януари 2024 г. поскъпват пластмасовите чаши и кутии за храна. Според наредба на екоминистерството производителите и търговците могат да ги предлагат на потребителите, но срещу допълнително плащане, пише 24 часа. Така от началото на новата година за чаша ще се дават допълнително 10 ст., а за кутия - 25 стотинки. В момента за тях се плащат съответно 5 и 20 ст.

С наредба бе забранено пускането на пазара на пластмасови клечки за уши, чинийки, прибори за хранене, бъркалки за кафе, сламки, кутии за храна и чаши от стиропор, дръжки за балони и всички продукти от оксоразградима пластмаса. В същата наредба е посочено каква продуктова такса се заплаща според вида на опаковката. Например за пластмаса тя е 2,33 лв. за килограм, за хартиени и картонени пада значително - 0,67 лв., за стоките в стъкло е 0,20 лв.

От екоминистерството уточняват и че предстои промяна в наредбата - ще се въведе и продуктова такса за всеки отделен вид тютюнево изделие с филтър, съдържащ пластмаса, и филтри, съдържащи пластмаса, които се продават самостоятелно и са предназначени за употреба с тютюневи изделия.

Освен това се забраняват и найлоновите торбички за пазаруване с дебелина до 25 микрона. Досега и за тях трябваше да се заплаща такса.

Забранените продукти, които са пуснати на пазара преди влизане в сила на наредбата, могат да бъдат продавани до изчерпване на количествата.

Търговците са длъжни да предлагат алтернативи на продуктите от пластмаса - такива за многократна употреба или изработени от друг материал. А в магазините трябва да бъдат поставени табели за необходимостта от намаляването на пластмасови продукти, както и за алтернативните възможности.

Проучването на БСК обаче показва, че до този момент малцина производители и търговци карат клиентите да плащат за пластмасовите чаши и кутии.

#магазин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници