Решаващ пробив: Нидерландия даде зелена светлина за Шенген ОБЗОР

Решаващ пробив: Нидерландия даде зелена светлина за Шенген ОБЗОР
A A+ A++ A

Решаващ пробив за приемането ни в Шенген. Служебното правителство на Нидерландия даде зелена светлина за приемането на България. Новината дойде от премиерите на двете страни Николай Денков и Марк Рюте след срещата на върха на лидерите от ЕС в Брюксел. Ветото обаче може бъде вдигнато с решение на парламента, който ще заседава следващата седмица.

Нидерландският парламент е нов, но това решение не трябва да бъде подложено на гласуване в парламента. Служебното правителство на Марк Рюте е длъжно да изпраща всяко едно решение до парламента, а самият парламент може да прецени дали да наложи вето върху това решение. Всички се надяват да няма такова вето.

Шенген: България преговаря в пакет за сухопътните, въздушните и морските граници
В писмото си до парламента на страната нидерландското правителството припомня резултатите от последната мисия в България и казва, че тя не е установила недостатъци.

Според кабинета "Рюте" правителството в България е провело реформи в областта на върховенството на закона. Затова заключението е, че България отговаря на изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство.

"Това, което виждаме на българо-турската граница е сериозно подобрение, в страната има и напредък по отношение на борбата с корупцията. Ситуацията не е перфектна, но е положението се е подобрило значително. Затова Нидерландия трябва да е честна и да признае, че има напредък. Години наред спирахме приемането на двете страни. Миналата година дадохме положителна оценка за Румъния, сега трябва да сме честни и да предприемем тази стъпка и за България", заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте.

Премиерът Николай Денков очаква положителна оценка и от парламента на страната.

Правителството на Нидерландия с решение за Шенген, Денков очаква положителна новина
"Това, което чухте, е важно да се чуе и в България. Да, очакваме позитивни новини от Нидерландия. Днес е имало заседание на Министерския съвет. Решението ще бъде внесено в парламента на Нидерландия. Разбира се, крайното решение, с което се вдига ветото, трябва да дойде от парламента на Нидерландия и това ще стане другата седмица, ако всичко е наред", каза Николай Денков.

"За да стане това възможно, беше извървян доста дълъг път през последните месеци - приетите закони в НС, работата по вдигане на механизма по наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха положителните знаци и това доведе до това, че чакаме положително решение от Нидерландия", обясни Денков.

Премиерът коментира, че разговорите с правителството на Рюте се водят от месеци. Сега продължават преговорите и с Австрия. Надеждите на страната ни са, че положителното решение на Хага ще се отрази и на преговорите с Виена. Австрия и България се опитват да договорят сухопътните граници, като България настоява за конкретна дата.

"Разменяме в момента възможни текстове за това как да изглежда едно решение. Но както знаете докато всичко не е решено, нищо не е договорено, всичко е предварително", обясни министър-председателят.

Според премиера именно решението за сухопътните граници е чувствителна тема за Австрия. Затова в момента се търси формулировка, която да е приемлива и за двете страни.

Президентът Румен Радев благодари в социалната мрежа Екс (Туитър) на Марк Рюте с думите:

"Благодаря Ви господин министър председател, че спазихте обещанието си".

Кирил Петков също благодари и каза, че с действията си правителството и парламента са върнали доверието в страната ни, което Хага беше загубила.

#Шенген #България в Шенген #Шенгенска зона #Шенгенската #Шенгенската зона #Шенгенско споразумение #въздушен Шенген #шенгенското пространство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници