Зимата е сезонът, в който случаите на инфаркти е най-висок

Зимата е сезонът, в който случаите на инфаркти е най-висок
A A+ A++ A

Болното сърце е особено чувствително към резки промени в температурата, към студа и циркулиращите вируси. През зимата, пациентите със сърдечно - съдови заболявания трябва да се грижат повече за себе си.

"В зимния сезон определено нарастват оплакванията при хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като зимата сезон, в който влияе температурата на въздуха, нивото на кислород, влажността и вятъра, каза за "Хоризонт" д-р Ценка Бонева от Клиниката по кардиология на Александровска болница в София.

"Друг допълнителен фактор е мръсният въздух и смогът, който идва от печките на твърдо гориво, в условията на температурна инверсия са предпоставка да боледуваме повече. Замърсеният въздух е свързан и с отлагането на праховите частици в белия дроб, което нарушава очистващата му функция, което е предпоставка за повишен брой респираторни инфекции.

През зимния сезон има много вируси, те директно атакуват миокарда. Развива се т.нар. възпалително състояние - миокардит, което се характеризира с болки в гърдите, тежест в сърдечната област, усещане за прескачане на сърцето, лесна умора, може да се появят симптоми за остро настъпила сърдечна недостатъчност, каза още д-р Бонева.

Високото кръвно е рисков фактор: Как да го предотвратим?

Зимата е сезонът, в който случаите на инфаркти е най-висок, сочат проучванията. Причините са студът, излизане от топло на студено, атеросклеротичните натрупвания реализират остри коронарни инциденти или остри миокардни инфаркти, допълни кардиологът.

Тя препоръча на пациентите със сърдечни заболявания да водят умерен и здравословен начин на живот, без екстремни натоварвания.

А заради това, че зимата се храним с повече солена и мазна храна, да включват повече плодове, зеленчуци и поне 30 минути разходка навън.

#инфаркт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници