НС прие съдебната реформа - ВСС се дели на два съвета, мандатът на гл. прокурор се съкращава

НС прие съдебната реформа - ВСС се дели на два съвета, мандатът на гл. прокурор се съкращава
A A+ A++ A

Депутатите приеха съдебната реформа. Това стана ясно по време на второ четене на проекта за промени в Конституцията.

Окончателно Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде разделен на два отделни съвета – прокурорски и съдийски. Квотите в тях ще се запазят така, както е по проект, за да се гарантира съдийската независимост. Висшият съдебен съвет ще се състои от 15 членове, а съветът ще включва председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), осем членове, избирани пряко от съдиите и петима от Народното събрание. Висшият прокурорски съвет ще се състои от 10 членове, в това число главният прокурор и шефът на ВКС, двама, избирани пряко от прокурорите, един – от следователите и петима – от парламента. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години.

Сегашният състав на ВСС ще продължи да действа поне още 9 месеца, въпреки че е с изтекъл мандат. Общо събрание ще наследи пленума на ВСС. Неговите правомощия ще се ограничат до решаване само на някои въпроси. Главният прокурор и правосъдният министър ще останат в това събрание, но няма да имат право на глас. Мандатът на главния прокурор става 5 години, а на председателите на върховните съдилища – седем.

Главният прокурор ще се избира от Висшия прокурорски съвет без право на преизбиране за срок от пет години. Депутатите приеха на второ четене административните ръководители в прокуратурата да се назначават за срок от пет години с право на още един мандат. Народните представители разписаха още за извършено престъпление от общ характер главният прокурор да може да се разследва.

Нещо повече – механизмът за разследване на главния прокурор и заместниците му, влизат в новата Конституция по предложението на Радомир Чолаков, председател на Комисията по конституционни въпроси и депутат от ГЕРБ-СДС.

Председателят на ВКС и ВАС да се назначават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години. Текстовете предвиждат президентът да не може да откаже назначаването и освобождаването при повторно направено предложение. Предвижда се още административните ръководители на съдилищата да могат да се преизбират само за още един мандат.

Върховния касационна прокуратура (ВКП) и Върховната административна прокуратура (ВАП) се закриват и на тяхно място ще има само Върховна прокуратура. Също така отпада възможността прокуратурата да прави проверки във всички администрации, но пък ще бъде запазено правото й да атакува административни актове.

#съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници