Водят се ожесточени боеве между Израел и Хамас из улиците на град Хан Юнис

Водят се ожесточени  боеве между Израел и Хамас из улиците на град Хан Юнис
A A+ A++ A

Тежки боеве се водят по улиците на Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа. Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че страната му е готова за нова хуманитарна пауза. Очаква се по-късно днес Съветът за сигурност на ООН да гласува нова резолюция за прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Във вечерния си брифинг военният говорител Даниел Хагари заяви, че Израелските сили за отбрана „усилват и задълбочават своята операция“ във втория по големина град Хан Юнис, за да разрушат „бастиони на Хамас“ там. По думите му, израелските военни досега са разкрили "1500 тунелни шахти и маршрути на "Хамас" в Газа. 100 палестинци са били убити вчера при израелски въздушни удари в Газа, съобщи управляваното от Хамас здравно министерство.

Израелският президент Ицхак Херцог се обяви за ново спиране на огъня в ивицата, което да бъде договорено с помощта на международни посредници. Целта е да бъдат освободени още заложници и да бъде доставена допълнителна хуманитарна помощ в палестинския анклав. Преговорите за нова сделка за размяна на заложници са в начален етап. Разговори бяха проведени в Полша между САЩ, Катар и Израел, а днес се очаква ръководителят на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания да пътува до Египет.

Гласуването на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "спиране" на военните действия, вчера беше отложено за втори пореден ден след интензивни преговори относно езика на предложението. Поредната резолюция призовава за спешно спиране на военните действия, незабавно освобождаване на заложниците без условия и осъжда всички актове на тероризъм и на насилие срещу цивилни граждани.

Междувеменно израелската система за противовъздушна отбрана прехвана шест ракети, изстреляни от територията на Ливан, а в отговор самолет на израелските ВВС нанесе удар по пусковата установка и отряд ливански бойци, съобщи пресслужбата на армията, предаде ТАСС.

"След като в района на Ифтах в Северен Израел прозвучаха сирени за въздушна тревога, системата за противовъздушна отбрана на армията успешно прехвана шест ракети, изстреляни от Ливан. В отговор самолет на израелските ВВС атакува както пусковата установка, така и терористичен отряд в Ливан, който стреляше към Израел", се казва в информацията. "Освен това самолетът нанесе удар по военен обект на "Хизбула" на територията на Ливан", допълва пресслужбата.

От израелското военно ведомство допълват, че двама войници са били ранени при обстрел на пост на армията близо до селището Малкия в Северен Израел.

#Израел #"Хамас" #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници