От „исторически ден” до „сливане на властите”: Как реагираха политиците след конституционните промени ОБЗОР

От „исторически ден” до „сливане на властите”: Как реагираха политиците след конституционните промени ОБЗОР

Народно събрание

A A+ A++ A

Накрая на календарната година, Народното събрание успя да приеме окончателно конституционните промени, които бяха широко прокламирани още с идването на ротационното правителство "Денков-Габриел". Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се обединиха в конституционно мнозинство и събраха общо 165 гласа, за да се приемат реформите.

Депутати и политици както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, дадоха оценка на приетите поправки, разделени на два лагера.

"Аз съм много щастлив от това, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство за справедливост, липса на чувство на законност, днес можем да кажем, че тези правила се смениха". Това коментира пред журналисти Кирил Петков ("Продължаваме Промяната - Демократична България").

Промените в Конституцията са истинското начало на съдебната реформа заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Иванов поясни, че с последващите промени в Закона за съдебната власт, в процесуалните закони и с кадровите решения по-нататък, ще се постигне истинска независимост на българския съд.

„Ще бъде факт и модерната, независима прокуратура и правосъдие, което да е справедливо по европейски стандарт”, заяви още Христо Иванов. Той благодари за подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. "Независимо от това как сме се обвинявали взаимно, ние изградихме институционален консенсус", посочи той.

Окончателно: Депутатите приеха промените в Конституцията

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък определи приетите промени като "исторически ден" за страната ни, както и че най-сетне ще заработи като "парламентарна република в пълния ѝ смисъл", изтъкна още той.

Приетите конституционните промени са гаранция, че България ще остане парламентарна република и активен член на Европейския съюз. Това мнение изрази пък министърът на правосъдието Атанас Славов.

Според правосъдния министър корекциите в основния закон са най-голямата стъпка, направена от България за последните 30 години в посока на европейската демократична и правова държава.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН) пък определи промените като "сливане на властите". А пък Тошко Йорданов (ИТН) дори беше по-краен, като определи случилото се като: "Тези жалки политически недоразумения пипаха с мръсните си ръчички там, където не трябва", коментира той.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници