Климатолог: Вероятно 2024 ще е още по-топла

Климатолог: Вероятно 2024 ще е още по-топла

Pixabay

A A+ A++ A

2023 г. се очертава да бъде най-горещата българска година, откакто се вземат метеорологични данни, което у нас се прави от края на 19 век. Това прогнозира пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев.

Той уточни, че до края на декември не се очакват драстични застудявания, които да обърнат такава прогноза. Според данните за месечните аномалии до момента както в света, така и за България именно 2023 г. ще е най-топлата година, като досега рекордът у нас принадлежеше на 2019 г.

Януари

Въпреки че през януари експертите в световен мащаб допускаха, че пикът на жегите ще постави 2025 г., през 2023 г. живакът на термометъра стремително препусна нагоре и се очаква това да е трендът и в следващите години. Вероятно 2024 ще е още по-топла, допусна Симеон Матев.

Различното за нашата страна в сравнение с останалата част от света са данните за ноември, който при нас ще се запомни не като най-топлия, а като месец с екстремни явления.

Досега рекордът от 2012 г. на високи температури през ноември в България не е подобрен. Тази година ще го запомним с екстремния горолом (вятър, който ломи гората) от края на месеца, ураганите в Източна България и най-вече по черноморското крайбрежие.

Санитарни сечи

Една от основните причини за изпочупените дървета са, че заради топлите септември и октомври листата на дърветата не окапаха и това предизвика допълнителна тежест върху тях.

Климатологът изтъкна, че зелените листа в края на годината могат да се посочат като климатична аномалия. Той припомни, че наскоро подобен случай е имало в Родопите и че Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Агенция пътна инфраструктура (АПИ) могат да сведат щетите до минимум в подобни случаи, като извършват необходимите санитарни сечи покрай пътища и жп линии.

Въпреки че като цяло човечеството е безсилно пред природата, хората трябва да направят всичко по силите си да я пазят според климатолога. Той посочи, че тази година на световно ниво са взети недомислени решения, свързани със затоплянето, които вместо да го намалят, са допринесли за по-високи температури. Едно от тях е смяната на корабните горива, каза той.


#Симеон Матев #прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници