"Ню Йорк Таймс": Китай възстановява тайна база за ядрени опити в пустиня

"Ню Йорк Таймс": Китай възстановява тайна база за ядрени опити в пустиня
A A+ A++ A

Китай възстановява тайна база за ядрени опити, пише "Ню Йорк Таймс".

Сателитни изображения показват, че в полигона Лоп Нур в северната част на пустинята Гоби, където Китай взривява първата си атомна бомба преди 60 години, наскоро са изкопани дълбоки вертикални шахти и сондажни отвори, които да поемат и задържат смъртоносната радиация при евентуален нов ядрен опит.

Налице е осъвременяване на съоръженията, построени са нови сгради и пътища в базата, пише още изданието. "Ню Йорк Таймс" цитира експерти, според които, е вероятно Китай да се готви да отговори в случай, че САЩ или Русия първи тестват ядрено оръжие.

Външното министерство в Пекин отхвърли твърденията за ядрена заплаха от Китай като "напълно безотговорни" и подчерта, че Пекин е ангажиран със спазването на забраната за ядрени опити.

Анализатори допускат, че подобренията на военната база може да служат само за предупреждение към Запада и да не предстои ядрен опит. Наскоро Пентагонът прогнозира, че с настоящия темп на разширяване на военния капацитет, Китай може да натрупа 1500 ядрени бойни глави до 2035 г.

Според китайски експерти заплахата за подновяване на ядрените опити идва от САЩ, докато американски експерти пък твърдят, че модернизирането на базата Лоп Нур е знак колко далеч е склонен да стигне Китай.

#Китай #ядрени опити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници