Сателитни снимки доказват военни доставки от Северна Корея за Русия

Сателитни снимки доказват военни доставки от Северна Корея за Русия
A A+ A++ A

Сателитни снимки, направени в периода от октомври до декември, показват непрекъснат поток от кораби от Северна Корея към Русия, съобщава Bloomberg, като допълва, че Пхенян продължава да прехвърля боеприпаси за Москва.

Военните доставки са се засилили от началото на октомври, когато САЩ обвиниха Северна Корея, че изпраща боеприпаси на Русия.

Белият дом предостави изображения, които според него показват, че оръжията по-късно са транспортирани на хиляди километри до склад в руския град Тихорецк за използване във войната срещу Украйна.

Потокът от боеприпаси, който според САЩ и Южна Корея възлиза на стотици хиляди артилерийски снаряди, може да се превърне в сериозен проблем, тъй като разногласията в Конгреса на САЩ и Европейския съюз относно военната помощ застрашават способността на Украйна да отблъсне руските войски, отбелязва агенцията.

Британски мозъчен тръст по сигурността твърди, че решението на Пхенян да извършва широкомащабни доставки на боеприпаси допълнително подчертава сериозната заплаха, която Северна Корея представлява за международната сигурност.

През декември стана известно, че руският контейнеровоз "Ангара“, който е обект на американски санкции, се разтоварва в пристанището Наджин, а други плавателни съдове от Северна Корея чакат товарене на близкия кей.

Анализаторът Джеу Шин обяснява, че трафикът на товарни кораби в двете посоки между Северна Корея и Русия, продължава с неотслабваща сила.

През ноември Националната разузнавателна служба на Южна Корея разкри, че е имало около 10 доставки на оръжия от Северна Корея за Русия от август насам. Става дума за прехвърлянето на един милион артилерийски снаряди. Северна Корея има едни от най-големите запаси от боеприпаси в света, голяма част от които са съвместими с оръжията, които Русия използва на фронтовата линия в Украйна.

Експертът по оръжия Йост Олиманс предполага, че Руската федерация е получила от КНДР:

120-милиметрови минохвъргачки;

122- и 152-милиметрови артилерийски снаряди;

122-милиметрови ракети.

Отбелязва се, че допълнителен милион снаряда ще позволи на Руската федерация да стреля по-често на фронтовата линия. В момента Украйна има проблеми със закупуването на боеприпаси за артилерия и може да се сблъска с още по-големи трудности, ако не бъде предоставена помощ от САЩ.

От началото на войната в Украйна Кремъл многократно се е обръщал към Северна Корея с молба да предостави снаряди. Пхенян се е съгласил да изпрати повече от един милион артилерийски снаряди в Русия, подчертава медията.

#Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници