Фермери търсят среща с Николай Денков

Фермери търсят среща с Николай Денков
A A+ A++ A

Българската аграрна камара (БАК) настоява за спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на 28 декември 2023 г., за да бъде обсъдена липсата на държавна политика за подкрепа на земеделското производство, става известно от съобщение на камарата, изпратено до медиите.

В него се подчертава, че българските земеделски производители са притеснени и изразяват разочарование от липсата на политическа воля и решителност да бъдат осигурени 442 млн. лева държавна помощ по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна в бюджета за 2024 г., гласуван на второ четене в пленарна зала на 49-ото Народно събрание вчера.

БАК настоява за среща, за да се намери решение на този финансов въпрос, който е от изключително значение, тъй като настоящата криза, породена от войната в Украйна, продължава да създава рискове и да бъде източник на несигурност за българското земеделско производство в следващите месеци.

Камарата предлага по време на срещата да бъдат обсъдени инструменти за осигуряване на средствата и тяхното изплащане към земеделските стопани през април 2024 г. по отношение на производството, реализацията на селскостопанската продукция и засилване на ролята на аграрната камара и на капацитета на държавната администрация.

БАК настоява да бъдат обсъдени и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за арендата, Закона за пенсионното осигуряване, касаещи категорията труд в животновъдството, както и приемане на Закон за засилване позицията на българските земеделски производители във веригата на доставки на храни при реализация на българското производство в страната, както и при международната търговия с българска земеделска продукция и други.

При неизпълнение на поставените искания за политики за подкрепа на агросектора с реални действия, БАК е в готовност за провеждането на активни безсрочни протестни действия, считано от началото на 2024 г.

БТА припомня, че по време на парламентарното заседание вчера в отговор на предложение, направено от "БСП за България", за национални мерки за подкрепа на земеделските производители във връзка с войната в Украйна министър Асен Василев каза, че парите за земеделците са с 500 млн. лева повече от тези, които са получили през 2023 г. Предложението на "БСП за България" предвижда 422 млн. лева за политиката за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсиране на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове. То бе отхвърлено в пленарна зала с 58 гласа "за", 63 - "против" и 62 - "въздържал се".

Министър Василев посочи, че и от ГЕРБ, и от ДПС също са искали да има национални субсидии. Той отбеляза, че 2021 г. общите субсидии, български и европейски, за земеделието са 2,440 млрд. лв. През 2022 г. бяха вдигнати на 3,086 млрд. лв., а през 2023 г. - на 3,603 млрд. лв. За догодина е предвидено увеличение на общите субсидии - национални и европейски, до 4,108 млрд. лв., тоест 505 млн. лв. повече, заяви Василев.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници