Версиите за поръчковия разстрел на висаджийския бос Георги Илиев

Версиите за поръчковия разстрел на висаджийския бос Георги Илиев

БТА - архив

A A+ A++ A

Версиите за екзекуцията на шефа на ВИС 2 Жоро Илиев - Главния са повече, отколкото доказателствата. Разследващи на няколко пъти правят опити да отворят папката и да разкрият мократа поръчка, но за 18 години резултатът е един и същ. Килърът е неизвестен. Ето някои от водещите версии за поръчковото ликвидиране на Главния.

Жоро Илиев в офиса си, а над него има портрет на брат му Васил
Жоро Илиев в офиса си, а над него има портрет на брат му Васил

Един от сценариите за мафиотсткото убийство, който е и най-малко вероятният, е за колосален залог от 1 000 000 долара, направен в азиатска нелегална букмейкърска къща в средата на 2003 г. Тогава Илиев брои пачките за това, че отборът му „Локомотив" (Пловдив) ще стане шампион на България през настоящия сезон. Азиатците приемат залога и дават високия коефициент - 300 към 1. „Локомотив" (Пловдив) става шампион на България за първи път в историята си, а букмейкърите са принудени да изплатят $301 000 000 на Георги Илиев.

Галвния пред хотел Рила в центъра на София
Галвния пред хотел Рила в центъра на София

Разследващи не отричат и поредицата убийства, това на Георги Илиев, Райко Кръвта и Васил Горчев-Кьоравия, да са свързани единствено с провала на 839-килограмова пратка кокаин, спипан на борда на яхтата "Есприта" в испански води, гласи друга от версиите за ликвидирането на боса на ВИС-2.

Жоро и Мая на сватбата им
Жоро и Мая на сватбата им

Възможна причина за ликвидирането на Главния изскача и около схема за пране на пари, твърдят ченгета. Жоро Илиев убеждава няколко хърватски граждани да се явят на търг като подставени лица и да наддават за закупуване на хотели на Адриатическото крайбрежие. Обещани са им тлъсти комисиони. Хърватите издействат по-ниски цени и хотелите са купени за около 30 млн. евро всеки поотделно. В крайна сметка подставените лица са прецакани, след като Жоро Илиев не спазва обещанието си и не изплаща тлъстите им комисиони. Както вървят нещата истината надали някога ще излезе наяве като при повечето поръчкови убийство.

Част от прахта на Главния е предадена на майка му, втората част е запазена от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища
Част от прахта на Главния е предадена на майка му, втората част е запазена от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища

Основната версия е, че убиец на Жоро Илиев е Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта. Според властите Илиев и Арарски са имали спор относно кой да оглави пазара за наркотици в югозападна България. Райко Кръвта е убит няколко месеца по-късно.

На 25 август 2005 г., пред заведението на Жоро Илиев „Буда бар" в курорта Слънчев бряг, около 22:30, снайперист го прострелва пред десетки свидетели. Убийството е сходно с това на собственика на МГ Корпорация Илия Павлов. Убийството става малко след победа на Локомотив Пловдив (тогава собственост на Георги Илиев). Босът отива да празнува победата на отбора си в Слънчев бряг. Главния е убит точно когато става да говори по телефона си. Умира на място – с един куршум в сърцето, а по него стреля снайперист от съседен хотел.

Пушката „Аншуц" 22-ри калибър, с която е бил застрелян Георги Илиев, се съхранява в МВР.

Преди погребението на Георги Илиев възниква спор между вдовицата му Мая Илиева, майка му и сестра му. Мая заявява, че желанието на боса на „ВИС 2" и „ВАИ холдинг" е трупът му да бъде кремиран. Майката и сестрата са твърдо против и смятат, че Илиев трябва да бъде погребан в родния му град Кюстендил и останките му да бъдат положени до тези на брат му. В края на краищата Мая Илиева кремира трупа на съпруга си. Част от прахта е предадена на майка му, втората част е запазена от вдовицата – Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища.

Източник: България днес

Снимки: 24 часа, България днес - архив

#Георги Илиев #ВИС-2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници