Сметната палата: Пристанищата във Варна и Бургас да бъдат дадени на концесии

Сметната палата: Пристанищата във Варна и Бургас да бъдат дадени на концесии
A A+ A++ A

Доклад на Сметната палата от месец септември миналата година препоръчва на транспортния министър да предприеме действия за отдаване на пристанищата във Варна и Бургас на концесия. Това съобщи за Радио Варна бившият изпълнителен директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов.

В документа се припомня, че по закон „Пристанище Варна“ ЕАД е временен оператор на пристанището до избор на концесионер. Законът е приет преди повече от 20 години, но той все още не е приложен, напомни Ангел Забуртов и допълни, че процедурите за избор на концесионери трябва да бъдат проведени от Министерството на транспорта.

Сметната палата констатира още, че държавните пристанищни оператори са в привилегировано положение, спрямо частните, защото не заплащат такси за използването на територия, която е публична държавна собственост, допълни Ангел Забуртов.

"Държавните пристанище може да оперират временно до избор на концесионер. Това е текст отпреди 20 години. Не може временното положение да продължава толкова дълго. Това констатира и Сметната палата и напълно логично. Държавните оператори са временни структури, които продължават твърде дълго. Сметната палата дава препоръки на министъра да предприеме действия за прилагане на закона, а той е такъв, че терминалите в България трябва да се оперират от концесионери", допълни Ангел Забуртов.

#Варна #Бургас #български пристанища #пристанища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници