Какъв е протоколът на МВР за действие в извънредна ситуация?

Какъв е протоколът на МВР за действие в извънредна ситуация?
A A+ A++ A

Какви са правилата и задълженията на полицаите? Къде са регламентирани и колко често униформените преминават през различни обучения? От МВР обясниха, че въпросите са изпратени до три различни структури в министерството, които ще направят справки и в рамките на утрешния ден ще бъде изпратен писмен отговор.

От синдиката на МВР заявиха за БТВ, че служителите минават през обучение, но само веднъж при встъпването си в длъжност. Правата и задълженията им са разписани, но заради спецификата на всяка ситуация, обикновено преценката се взима от полицая в рамките на няколко секунди.

Така линията между спазване и превишаване на полицейските задължения остава много тънка.

25 август 2022 г. – двама полицаи от Бургас се опитват да спрат автобус, в който има 47 нелегални мигранти. Той буквално ги помита.

Три месеца по-късно – на 22 ноември 2022 г., 51-годишен униформен загива след като микробус отново с нелегални мигранти блъска полицейски бус на Околовръстното шосе в София.

А през септември 2023 г. полицай застреля 18-годишно момче. Тогава стана ясно, че при преследването, служебното оръжие на униформения е изпаднало и той е използвал личния си пистолет.

„Патологът ни каза: „Вашето дете е починало от прострелна рана в гърба“. Просто искам справедливост и да знам защо този полицай, застрелял детето ми като куче“, каза тогава майката на убития крадец.

За да знаят, как се действа в различните ситуации, всички служители минават всекидневно през инструктаж, казват от синдиката на служителите в МВР. В началото на професионалния си път униформените имат и подготовка. Но тя се случва само веднъж.

„При нас е така – всичко е оставено на преценката на съответния колега“, обяснява зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

В случай като този в Стара Загора – дали ще се предприеме преследване зависи основно от действията и личността на разследвания, казва бившият зам.-ректор на академията на МВР.

„Те са го знаели кой е. Едва ли е създавал толкова голяма заплаха за гражданите и за тяхното имущество, когато е тръгнал от бензиностанцията. При такова пресрещане опасността за полицаите е огромна“, твърди доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

„Отказът да се изпълни полицейско нареждане е нарушение. Физическа сила при ареста е допустима, но тя се свежда до това на лицето да бъдат поставени белезници. Оттам нататък той е обезопасен. Всичко друго е свръхактивност“, категоричен е адвокатът Людмил Рангелов.

Две полицейски проверки и прокурорско разследване сега ще установяват дали в конкретния случай има нарушения.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници