Убийството на един от високопоставените лидери на „Хамас” ескалира напрежението в Близкия изток

Убийството на един от високопоставените лидери на „Хамас” ескалира напрежението в Близкия изток
A A+ A++ A

Вторият по важност в ръководството на движението „Хамас“ Салех ал-Арури беше убит при удар с дрон в столицата на ливанската столица Бейрут във вторник. Целенасоченото нападение нито беше потвърдено, нито отречено от израелската страна, предаде Voice of America (VOA).

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър беше попитан дали САЩ вярват, че Израел са оправдани да убият ал-Арури.

„Ще кажа, че той беше брутален терорист с кръв на невинни граждани по ръцете си“, коментира лаконично той.

Конфликтът между Израел и "Хамас": Кой ще управлява Газа (ВИДЕО)

Експерти изразиха загриженост, че убийството може да отприщи по-широка регионална война в Близкия изток и да замрази преговорите за останалите заложници, които са в ръцете на „Хамас“ в ивицата Газа.

Израел извърши нови въздушни удари по ивицата Газа в сряда, докато израелската армия заяви, че е във висока степен на готовност за атаки от ливанската военна групировка „Хизбула“ заради нападението с дрон в Бейрут.

Експерт заяви пред VOA, че вярва, че Израел се вслушва в САЩ и други, които ги призовават да влязат в по-целенасочена фаза на войната. Премиерът Бенямин Нетаняху също така трябва да се съобрази и с вътрешнополитическите проблеми в страната.

“Мисля, че израелските управляващи чуват това. Според мен вървят отделни сметки, които се случват в Израел, особено от премиерът, който има интерес от това да запази контрола си над правителството, въпреки че по последни проучвания, той събира около 15% тотална подкрепа от всички израелци“, заявява Мара Рудман, бивш специален пратеник за мира в Близкия изток на САЩ. По думите ѝ той ще потърси начин да се споразумее с дясното крило на управляващото коалиция, за да продължи ролята си като министър-председател.

Израелската операция, целяща да смаже „Хамас“, остави големи части от ивицата Газа в руини.

По данни на здравното министерство на „Хамас“ в ивицата Газа, офанзивата на Израел е убила над 22 хиляди души.

Израел започна офанзивата си на 7 октомври след терористични атаки, които убиха над 1200 души.

#"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници