Свършиха ли гадателите? Програма вече предсказва кога ще умрем

Свършиха ли гадателите? Програма вече предсказва кога ще умрем

Pixabay 

A A+ A++ A

Алгоритъм, който използва историята на живота на човек, за да предскаже кога ще умре, пуснаха група учени от САЩ и Дания.

Според проучването моделът, наречен life2vec, е точен в 78% от прогнозите си, което го поставя на едно ниво с други изобретения, създадени за предсказване на подобни житейски резултати. Но за разлика от тях, той работи като чатбот, като използва предоставените му от човек детайли, за да предскаже какво ще последва.

Технологията е създадена от екип от учени от Дания и САЩ, които тренират изкуствен интелект да работи с огромен масив от датски данни. Експертите му подавали най-различна информация за над шест милиона реални хора, включително доходи, професия, местоживеене, наранявания и дори кога са били бременни.

Крайният им резултат е модел, който може да обработва ясно формулирани житейски факти и да генерира прогнози за вероятността човек да умре рано или за това какви ще са доходите му през целия живот.

Според life2vec до по-ранна смърт водят фактори като мъжки пол, да имаме диагностицирано психично разтройство или да упражняваме професия, изискваща тежък физически труд.

Сред факторите, които според програмата водят до по-дълъг живот, са по-високият доход или заемането на ръководна длъжност

Алгоритъмът синтезира предоставените му факти от живота на конкретен човек в житейска история, където всеки един аспект от битието е определена дума. След това софтуерът анализира всичко случило се с конкретен човек до този момент и след това, на базата на получените данни, предсказва как ще приключи земният му път.

Точно както потребителите на популярната програма ChatGPT я молят да им генерира песен, стихотворение или есе, учените могат да накарат life2vec да напише историята на живота за определена реална личност, като му задават прости въпроси.

Моделът е обучен да обработва база данни, простираща се от 2008 до 2016 г. Въз основа на информацията, с която разполага, той успял правилно да прогнозира кой е починал до 2020 г. в повече от три четвърти от случаите.

За да се защити личната информация на хората, чиито данни са били използвани за обучението на системата, тя не е достъпна за широката общественост или за компаниите, твърди главният изследовател в проучването проф. Суне Леман.

“Активно работим по начини за по-открито споделяне на някои от резултатите, но това изисква по-нататъшни изследвания, които да бъдат извършени така, че да се гарантира неприкосновеността на личния живот на участниците в проучването”, казва той.

Дори когато моделът най-накрая бъде публично достъпен, датските закони за защита на личните данни ще направят незаконно използването на life2vec за вземане на решения за отделни лица - като например дали някой да има достъп до застраховка или дали да бъде нает на работа, пише "24 часа".

По същия начин, по който ChatGPT и други големи езикови модели са обучени да работят на базата на множество съществуващи писмени материали, life2vec е подготвен да борави с данните от живота на хората, написани като поредица от богати на информация изречения.

Те включват изрази като “През септември 2012 г. Франсиско получава двадесет хиляди датски крони като охранител в замъка в Елсинор” или “В десети клас Хърмаяни посещава пет избираеми предмета”.

Леман и екипът му придават различни маркери на всяка част от информацията и всички тези елементи от данни са картографирани във връзка помежду си.

Категориите в житейските истории на хората обхващат целия спектър от човешки преживявания: фрактура на предмишницата е представена като S52; работата в магазин за тютюн е кодирана като IND4726, доходът е представен от 100 различни цифрови маркера; а

кръвоизлив по време на раждане е обозначен с O72

Много от тези връзки са интуитивни, като например професията и доходите - някои позиции носят повече пари от други. Но това, което life2vec прави, е да картографира голямото разнообразие от фактори, които съставляват живота на човек.

Така, ако на някого му е интересно да разбере накъде отива развитието му, може да поиска от програмата да му направи прогноза въз основа на милиони други хора и много други фактори.

Life2vec може също да прави прогнози за личността на хората. За тази цел Леман и екипът му обучават модела да предсказва отговорите на хората на въпроси от специален тест за личността.

Изпитът изисква от респондентите да оценят 10 елемента в зависимост от това доколко са съгласни с тях, като например “Първото нещо, което винаги правя на ново място, е да си намеря приятели” или “Рядко изразявам мнението си по време на групови срещи”.

“Важно е да се отбележи, че всички данни са от Дания, така че тези прогнози може да не важат за хора, живеещи на други места - освен това повечето хора вероятно не искат да знаят кога ще умрат”, казва Леман.

“Моделът открива важни положителни и отрицателни перспективи, които да бъдат обсъдени и разгледани политически”, смята той.

"Подобни технологии за прогнозиране на житейски събития и човешко поведение вече се използват в множество IT компании. Те следят поведението ни в социалните мрежи и ни правят изключително точни профили, чрез които да ни влияят. Този проблем трябва да стане част от демократичния разговор, за да осмислим накъде ни водят машините с изкуствен интелект и дали това е развитието, което искаме", смятат създателите на life2vec.

#смърт #програма #предсказание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници