Илва Йохансон: Населението на Европа застарява, нужни са ни 1 милион мигранти

Илва Йохансон: Населението на Европа застарява, нужни са ни 1 милион мигранти
A A+ A++ A

,,Евросъюзът губи по около 1 милион души в работоспособна възраст годишно заради застаряване на населението.''

Това заяви в Атина еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Асошиейтед прес.

"Населението на Европейския съюз в работоспособна възраст ще намалява с по около 1 милион души годишно заради демографските промени. Това означава, че (страните от ЕС - бел. ред.) трябва да приемат по около 1 милион легалните мигранти годишно, което е истинско предизвикателство", заяви еврокомисар Йохансон.

В Атина тя и заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря по въпросите на защитата на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, провеждат срещи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с други официални представители, отбелязва АП.

В страните от ЕС делът на жителите, които са на 65 и повече години, ще нарасне от 21,1 на сто през 2022 г. до 31,3 на сто в края на века, сочат прогнозите на европейската статистическа агенция Евростат.

В края на декември 2023 г. Съветът на ЕС съобщи, че е постигнал споразумение с Европейския парламент по основните промени в правилата за предоставяне на убежище и за миграцията.

Промените засягат проверките на незаконните мигранти, вземането на биометрични данни, процедурите за подаване и обработка на молби за убежище, както и действията при кризи.

#мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници