Глас от ГЕРБ-СДС: Асен Василев и Калин Стоянов остават министри и след ротацията

Глас от ГЕРБ-СДС: Асен Василев и Калин Стоянов остават министри и след ротацията
A A+ A++ A

Споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротацията може да бъде променено. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ синият лидер Румен Христов, след като водещите намекнаха, че то гарантира смяната на акад. Николай Денков с Мария Габриел и запазването на членовете на Министерския съвет.

Депутатът, който е и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС, обаче изтъкна, че няма никакъв проблем това 9-месечно споразумение да бъде променено. Той разкри, че решенията за ротацията в правителството и за новите шефове на регулаторите ще се вземат в по-тесен кръг между лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, а СДС нямало да има свой представител на тези срещи.

Мария Цънцарова цитира Бойко Борисов, който каза, че ротацията е като скачане с орбитална станция и попита как ще решат тази космическа задача. „Сигурно ще има широк дебат и задълбочена оценка на министрите, защото се заговори за смени. Вероятно ще са налице, но те не са самоцелни. Бихме ги направили с цел да подобрим работата на правителството. Смятам, че ротацията ще приключи нормално. Преди това ще има дискусии“, коментира синият лидер.

„Преговорите (б.а. за новия състав на Министерския съвет) започват утре. Дори да смятаме, че някой министър не е успял да се справи със задълженията си, ако той изключително много се поддържа от колегите си, няма да бъде повод за раздор. Ще намерим най-добрите пресечни точки, за да продължим напред, защото България има нужда от редовно правителство“, добави той.

„Споразумението при сформирането на кабинета „Денков“ предвижда ротация на министър-председателя. Премиерът ще си смени поста с Мария Габриел. Те ще обсъдят състава на Министерския съвет. След това ще се срещнат с ръководството на управляващото мнозинство, за да се реши как да продължим. Не очаквам големи драми. Ще мине безболезнено, след като бъдат договорени нещата. При договарянето може да имаме обтягане на отношенията, но това е нормално“, коментира лидерът на сините.

„Може би трябва да има политически фигури в следващия кабинет, за да носят отговорността пряко. Асен Василев може да е вицепремиер. Ако бъде посочен от „ПП-ДБ“, ще го подкрепим. Вчера Борисов каза, че сега е ред на „Продължаваме промяната“ да излъчи кандидат за председател на парламента“, добави той.

„Вътрешният министър Калин Стоянов направи доста по отношение на приемането на България в Шенген, за опазване на границите ни и за борбата с мигрантите. Според мен той и Асен Василев стоят стабилно. Не очаквам да бъдат сменени“, подчерта Христов.

„Знае се предварително, че един представител, посочен от ГЕРБ-СДС и втори от „ПП-ДБ“ ще бъдат предложени за съдии в Конституционния съд. Няма окончателно решение за номинациите. Ние имаме много добри юристи. Спряга се името на Десислава Атанасова. Тя би била чудесен конституционен съдия, но на мен ще ми липсва много като председател на парламентарната група“, добави той.

На въпроса колко време ще изкара „сглобката“, депутатът отговори, че ако се осъществи успешно ротацията, в което нямал съмнения, вероятността да се говори за пълен мандат е налице.

#Румен ХРистов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници