Ще стане ли "Зелена зона" и кв. "Гоце Делчев"?

Ще стане ли "Зелена зона" и кв. "Гоце Делчев"?
A A+ A++ A

Живеещите в столичния квартал "Гоце Делчев" ще решават дали да бъде въведена "Зелена зона". Общественото обсъждане ще се проведе на 16 януари от 18.30 часа в 104 ОУ "Захари Стоянов". Заключителната дискусия ще бъде на 27 февруари.

Промените ще засегнат района от бул. "България", бул. "Гоце Делчев", бул. "Петко Тодоров", Перловска река (вкл. бл. 261), бул. "Тодор Каблешков" в район "Триадица".

Сложна се оказа обаче организацията на паркиране на автомобилите в квартала, показа репортерска проверка на Евелина Стоянова.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов посочи пред БНР, че по този въпрос вече постъпват становища на електронната поща. Темата вълнува много хора и обществеността е много активна, добави той. И обясни каква е обстановката с паркирането в момента в квартала:

"Това е много сериозен проблем. Хората няма къде да паркират. Коли се гарират върху зелени площи, които в последствие стават кални площи. Паркира се върху тротоари".

Районният кмет даде пример със съседния квартал "Иван Вазов", където платеното паркиране беше въведено от 2020 г. По думите му там този механизъм е сработил добре.

"Въведе се ред. Осигуриха се повече регламентирани паркоместа. На следващо място – колите станаха по-малко".

Според него квартал "Гоце Делчев" трябва да е подзона. Това означава, че с електронната винетка, която ще могат да си закупят хората по постоянен и настоящ адрес, ще могат да паркират на територията на целия квартал.

Той обясни, че 30% от постъпленията от електронните винетки се инвестират от страна на Центъра за градска мобилност в инфраструктура и паркинги. Говорим за около 300 хил. лв. на година., отбеляза Божилов.

Според него това е механизъм, който "брани живущите, брани съседите и който осигурява по-добри условия". На първо място обаче трябва да се завиши контролът, категоричен е кметът на района.

Ако това предложение получи подкрепа, Димитър Божилов очаква то да влезе в сила около началото на следващата година.

#Зелена зона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници