Руснаци, живеещи у нас: Масово ни отказват българско гражданство

Руснаци, живеещи у нас: Масово ни отказват българско гражданство

pixabay

A A+ A++ A

Руснаци, живеещи у нас, сигнализират, че много от кандидатствалите за българско гражданство, получават отказ. Основният мотив бил, че не са доказали напълно българския си произход.

Още докато живеели в Русия, Владимир Барзиков и семейството му имали планове да се преместят у нас. Той споделя, че започнал да вади документи за произхода си, след като разбрал, че дядо му е българин. От Държавната агенция за българите в чужбина потвърдили, че Владимир има български корени. Началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. форсирало пристигането на семейството му в България. Те се установяват в страната от 20 март същата година.

Сега Владимир живее в Банско и работи като ски учител. През цялото време той спокойно чакал българското гражданство, убеден, че проблем няма да има. Вече имал признат български произход и затова вярвал, че издаването на документа ще е формалност.

Преди няколко седмици обаче Владимир получава отказ, без да му бъде обяснено защо и без допълнителни проверки. Сега той е в недоумение.

„Всички документи са реални, няма фалшификати. Просто искам да доведа нещата до финал“, споделя Владимир. И допълва, че познава много други руснаци със същия проблем.

В отказа, който руснакът с български корени получил, пише, че има противоречиви данни за произхода му. Владимир планира да се обърне към съда.

В ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS адвокат Петър Славов коментира, че не е запознат с документите на Барзиков, но това, което му е направило впечатление е, че Владимир говори на руски в интервюто. Юристът посочи, че едно от изискванията за българско гражданство е лицето да владее български език.

Славов допълни, че промените в Конституцията също са важни в казусите за получаване на българско гражданство. „Излиза, че чужденец с българско гражданство може да стане депутат или министър, а това е абсурд“, допълни той.

Гостът коментира промяната в Конституцията, в която е разписано, че „ за народен представител може да бъде избран български гражданин, който няма друго гражданство“, а по-долу е допълнено, че депутат може да стане и човек с двойно гражданство“.

„Ако са искали да заличат първото изречение, но са допуснали техническа грешка и не са записали в Закона за изменение и допълнение, че то отпада или се изменя, възниква още един въпрос: не излиза ли, че тези които нямат друго гражданство не могат да бъдат избирани“, каза Славов. Той заяви, че очаква този текст да бъде обявен от КС за противоконституционен.

Юристът коментира и политическия избор на прокурорите. „Шестима от 10-имата ще бъдат избирани от Народното събрание, без каквито и да било критерии. Прави се един партиен пазарлък и влизат шестима души от политическата квота в независимата съдебна власт, в независимия прокурорски съвет. Това е пример за антиреформа“, посочи Славов.

#руснаци #визи за руснаците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници