Кантарджиев: Пълни сме! Нямаме места, нямаме легла

Кантарджиев: Пълни сме! Нямаме места, нямаме легла
A A+ A++ A

Увеличава се броят на пациентите, получили белодробни усложнения след прекаран грип и COVID-19, отчитат от многопрофилната болница в Горна Оряховица. От началото на декември белодробният сектор е постоянно запълнен на 90%.

„Пълни сме. В последните няколко дни, особено след празниците, се увеличи изключително много заболеваемостта, предимно от COVID-19", каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново.

Медикът допълни, че случаите на коронавирус остават неадекватно диагностицирани, тъй като много хора не желаят да се тестват заради последващата карантина.

„За жалост, острите фази ние ги виждаме в кабинетите си в доболничната помощ. Пациентите, потърсили специализирана медицинска помощ, успяват да се излекуват. Онези, които не се консултират с лекар, обикновено стигат до пневмония”, поясни още д-р Денчева.

Този път COVID-19 протича много по-леко, отчитат медиците, но за нещастие пневмониите след него не са рядко усложнение. Те обаче са доста по-леки, отколкото във времето на пандемията.

Все повече са и положителните тестовете за грип.

„Нямаме места, нямаме легла. Тези, които имат възможност да изчакат няколко часа, ги включваме в листата на чакащите и ги хоспитализираме в следващите дни”, добави Денчева.

По думите ѝ сезонният грип все още не се е разгърнал напълно.

В острата фаза на коронавируса пациентите най-често са с раздразнение в гърлото и температура около 38-38,5 градуса. Грипът е много по-характерен с изключително висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите.

Темата в ефира на NOVA NEWS коментира и проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Броят на новите случаи на коронавирус и на грип засега е горе-долу еднакъв. Това е по данни на националната статистика. 6900 са в момента случаите на COVID-19. Хубавото е, че преминава по-леко. Тепърва случаите на грип ще се увеличават и в следващите седмици ще имаме удвояване”, посочи проф. Кантарджиев.

И добави: „Мерките за предпазване от грип и коронавирус са горе-долу еднакви - носене на маски на публични места, където има много хора и задължително - в болници и ДКЦ-тата. Тази груба грешка да се седи в чакалнята на общопрактикуващия лекар без маска е много голям риск за здравето”.

В момента в Европа доминира грип А, каза още специалистът.

#Кантарджиев #Тодор Кантарджиев #проф. Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници