Великобритания отпуска над 3 милиарда долара помощ на Украйна

Великобритания отпуска над 3 милиарда долара помощ на Украйна

pixabay

A A+ A++ A

Британският премиер Риши Сунак е на необявено предварително посещение в Киев днес, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и да обяви нов пакет от мерки в подкрепа на Украйна, включително увеличаване на военното финансиране за нейната война с Русия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на канцеларията му.

Сунак трябва да обяви увеличение на военното финансиране в помощ на Украйна за следващата финансова година, което ще бъде в размер на 2,5 млрд. британски лири (3,2 млрд. долара), се казва в изявлението.

Увеличението е с около 200 млн. британски лири (255 млн. долара) повече спрямо предходните две години, отбелязва ДПА.

Също такава сума ще бъде похарчена и за закупуване и производство на хиляди военни дронове, което според британското правителство е най-голямата доставка на дронове за Украйна от която и да е страна, като се очаква повечето от тях да бъдат произведени във Великобритания. Това ще помогне на Киев да се снабди с нови военни дронове, включително за наблюдение, както и такива с голям обсег и морски дронове, посочва Ройтерс.

"Министерството на отбраната ще работи с международните партньори, за да увеличи значително броя на предоставените дронове за отбраната на Украйна", се казва в изявлението на британското правителство.

Кабинетът на Сунак съобщи, че двете страни ще използват еднодневната му визита, за да подпишат и историческо споразумение между Великобритания и Украйна за сътрудничество в областта на сигурността, което е продължение на постигнатото от държавите от Г-7 споразумение за предоставяне на Украйна на двустранни гаранции за сигурност.

Британското правителство заяви, че споразумението "формализира редица мерки за подкрепа, които Великобритания е оказвала и ще продължи да оказва в областта на сигурността на Украйна, включително обмен на разузнавателна информация, мерки за киберсигурност, медицинско и военно обучение, както и сътрудничество в областта на отбранителната промишленост".

Сунак заяви, че Украйна се бори за принципите на свободата и демокрацията в продължение на две години. "Днес съм тук с едно послание: Великобритания също няма да се колебае", заяви Сунак. "Ще подкрепяме Украйна в нейните най-мрачни часове и в по-добрите времена, които предстоят", каза британският премиер.

За първи път Сунак посети Украйна през ноември 2022 г. - малко след като стана министър-председател. Великобритания е един от най-непоколебимите поддръжници на Украйна и застана на нейна страна веднага след нахлуването на Русия.

#Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници