Нечовешко отношение към 5-годишно дете под тепетата разгневи България

Нечовешко отношение към 5-годишно дете под тепетата разгневи България
A A+ A++ A

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 35–годишната С.А. и П.Ч., на 35 г., за това, че на неустановена дата през месец декември 2023 г. в гр. Пловдив, като извършители и в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на малолетно 5-годишно момче средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, временно опасно за живота.

Деянието е извършено с особена жестокост.

Престъплението е квалифицирано по чл. 131 ал.1 т.4 пр.2, т. 5а и т.9 вр. чл. 129 ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

П.Ч. е привлечен като обвиняем и за това, че за времето от 21.11.2023 г. до 07.01.2024 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление и в условията на домашно насилие е принуждавал другиго – малолетното 5-годишно дете, да претърпи нещо, противно на волята му, като е употребил за това сила и заплашване - престъпление по чл.143 ал.3 т.1, вр. ал.1, вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Спрямо П.Ч. е повдигнато обвинение и за това, че на 21.11.2023 г. в гр. Пловдив в условията на домашно насилие е причинил на малолетното 5-годишно момче лека телесна повреда, довела до разстройство на здравето, като деянието е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 131 ал.1 т.4 пр.2, т. 5а и т.9 вр. чл. 130 ал.1 от Наказателния кодекс.

С. А. е майка на малолетния пострадал. Бащата на детето е в чужбина и родителските права се упражнявали от майката. През 2023 г. С.А. заживяла на семейни начала с П.Ч. Те обитавали неговото жилище и там отглеждали пострадалото дете. Установено е, че многократно са проявявали физическа и вербална агресия и унизително отношение към детето.

На 08.01.2024 г. близка роднина на малолетното дете се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая е уведомила органите на ІV РУ при ОД на МВР-Пловдив. На детето веднага е оказана полицейска закрила и със съдействието на отдел „Закрила на детето“-Пловдив е било изведено от семейната среда, като му е осигурена закрила.

На 10.01.2024 г. е проведен координационен механизъм в отдел „Закрила на детето“-Пловдив, на който присъствал и прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. По негови указания случаят незабавно е докладван в РП-Пловдив.

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, включително и разпит в синя стая на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, при което са иззети относими веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по тялото (в областта на главата) на момчето. Извършени са множество огледи на веществени доказателства, включително на снимки, на които са заснети телесни повреди на детето. Назначена е техническа експертиза.

На 12.01.2024 г. двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

#домашно насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници