Държавата е осъдена да плати 900 000 лв. на близките на жертва в оръжеен завод

Държавата е осъдена да плати 900 000 лв. на близките на жертва в оръжеен завод

архив

A A+ A++ A

Държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур" преди близо 10 години, при който загинаха 15 души. Институциите ѝ тотално са пренебрегнали задълженията си, неглижирали са международни и национални закони и така се е стигнало до фаталния инцидент. Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС) по Закона за отговорността на държавата, с което "Сега" се запозна.

С него държавата е осъдена да плати общо 450 000 лв. обезщетение на съпруга, дъщерята и майката на една от жертвите на взрива в завод "Миджур" на "Видекс" АД край Горни Лом. Решението на Върховния административен съд е окончателно. С него се отменя актът на Административния съд във Видин, който оневини държавата, като прие, че смъртта на жената се дължи на неустановено действие на трето лице, довело до взрива, чийто мащаби били следствие от извършените нарушения на изискванията за безопасност в производствения процес.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева приемат, че решението на първата инстанция е абсолютно неправилно. Те осъждат администрацията на Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите солидарно да заплатят на тримата близки на една от загиналите при тежкия производствен инцидент по 150 000 лв. за настъпилите от нищожни административни актове и незаконно бездействие на органи на Министерския съвет и на Министерството на околната среда и водите неимуществени вреди, които са им причинени със смъртта на тяхната родственица. МС и МОСВ дължат и законна лихва, считано от 1 октомври 2014 г., която изчислена към вчерашна дата е 434 785 лв. Така дължимото от държавата наближава 900 000 лв.

"Това е изключително важен прецедент изобщо за българското право. Съдът приема важната и задълбочена отговорност на държавата за живота и здравето на хората, каквато заслужава да има в една европейска цивилизована страна. Хората чакаха в продължение на 9 години да се случи тази справедливост", коментира пред "Сега" адвокатът на роднините на жертвата Александър Кашъмов. Според него решението на ВАС е "сериозна крачка и добра атестация в борбата на България за повече върховенство на правото".

При взрива, който избухна в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г., загинаха общо 15 работници.

Върховните съдии пишат, че първата инстанция е подходила формално. Не е извършен задълбочен анализ на всички събрани доказателства и са игнорирани онези от тях, които не съответстват на възприетата в решението преценка по същество. Не кореспондира на фактите по делото изводът, че МС и МОСВ са изпълнили законовите си задължения, свързани с лицензирането на дейности като внос, транспортиране и сертифициране, извършвани от "Видекс "АД, и с контрола върху дейността на фирмата.

Докладчик по делото във Видин беше съдия Росица Славчева. Сега върховните магистрати казват, че тя е изложила в решението си "декларативни, на места, нелогични съждения" и не е направила анализ на административната дейност на органите на държавните институции, отговорни за издаването на документите, без които "Видекс" не би могло утилизира противопехотни мини по договора с "Акмон" СА.

Трансферът на противопехотни мини по този договор е направен в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване (Отавската конвенция). Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин.

Затова ресорната Междуведомствена комисия не е трябвало да разрешава сделката между "Акмон" СА и "Видекс" АД, а Междуведомственият съвет - да издава необходимите лицензи, казва съдът.

Освен забраните, произтичащи от международния договор, държавните институции, които са разрешили трансфера, вноса, складирането и утилизацията на противопехотни мини на територията на завод "Миджур", са нарушили и националните правни норми, посочва още ВАС. Обяснява и колко формално е погледнато на сигналите на "Екогласност" и други екологични организации, които де факто са пренебрегнати.

"Показателно е, че едва след трагичния случай на 1 октомври 2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми", пишат върховните съдии.

Съдът подчертава, че и в други ведомства не са си свършили работата - Министерството на икономиката, МВР, Агенция "Митници“", Министерството на външните работи, но искът е само срещу МС и МОСВ и затова осъдените са те.

"Инцидентът би могъл да настъпи дори при съблюдаване на инструкциите за безопасна работа (от "Видекс", б.а.), при положение, че държавата е позволила извършването на дейности, забранени от многостранен международен договор именно поради извънредно високия риск, който ги съпровожда, обяснява съдът. Тъй като този вид боеприпаси могат да причинят "..прекомерни увреждания и ненужно страдание", при "никакви обстоятелства", при условията на "пълна забрана", както се посочва в мотивите на Отавската конвенция, не се разрешава използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини.

Адвокат Кашъмов припомни, че срещу "Видекс" са спечелени и дела за обезщетение при трудова злополука. Фирмата обаче е източена веднага след взрива и няма как роднините на загиналите да получат нещо от присъденото. "Противопехотните мини са забранени. През 1999 г. България се присъединява към Отавската конвенция и незабавно са унищожени всички противопехотни мини, за да почнем след това под масата да внасяме гръцки мини с разрешението на държавата, но не и с нейния ангажимент", допълни той. И оцени ситуацията като "огромно безобразие".

През февруари ВАС ще заседава като последна инстанция и по делото, заведено от две деца, който остават пълни сираци след инцидента - на смяна във фаталния ден са и майка им, и баща им.

Наказателното дело

Наказателното дело за взрива вече приключи на три инстанции - четиримата подсъдими бяха оправдани.

На съд за трагедията бяха пратени четирима - бившият собственик на завода Валери Митков, служителката по безопасността на труда Палма Иванова, бившият шеф на служба Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР Божидар Василев и някогашният шеф на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова.

Какво твърдеше обвинителният акт по делото - вижте тук.


#взрив #загинали #обезщетения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници